Kako poskrbeti, da bo novoletna smrečica dlje časa sveža

Tina Lagler 19.12.2017
Kako poskrbeti, da bo novoletno drevesce dlje časa sveže

Tisti, ki smo se letos odločili za naravno jelko, si zagotovo želimo, da bi ta ostala sveža kar najdlje. Najbolje je seveda, če smo na to pozorni že pri samem nakupu. Čeprav posebnih plantaž, kot jih najdemo v Skandinaviji, kjer gojijo jelke in druga drevesca, ni, jih lahko kupimo uvožene od tam, na voljo pa so tudi posajene v loncih.

Ko smo torej jelko kupili, poskrbimo, da jo domov pripeljemo pazljivo, nemara zavito v plastično folijo. Priporočljivo je tudi, da odrežemo okoli dva do tri centimetre debla, saj bo tako lažje vpijala vodo. Nato jo doma postavimo v lonec z vodo, saj je pomembno, da je konec debla vselej dobro navlažen in ohranja drevesce dlje časa sveže. Drevo naj bi namreč absorbiralo za vsak centimeter njegovega premera po liter vode.

Čas je torej, da naše drevesce, preden ga okrasimo, nekam postavimo. Dobro je, če se izognemo neposredni sončni svetlobi, radiatorjem in drugim toplotnim virom, vsekakor pa bomo svežino podaljšali z uporabo vlažilca zraka.

In kaj storiti z drevescem, ko so prazniki mimo?
Brez skrbi, drevesca v loncu nam bodo hvaležna, če jih postavimo na balkon ali teraso. Iz izkušenj – brez presajanja lahko v večji posodi zdržijo in naprej rastejo do dve leti, nato jih je presadimo v večji lonec ali posadimo na vrt. Posekano smrečico pa vsekakor reciklirajmo. Ker pri nas nimamo mest, kamor bi odsluženo jelko odpeljali, jo lahko uporabimo sami. Iglice preprosto postrgamo z drevesca ter jih posujemo okoli grmičevja in dreves, saj bodo tako pomagala vzdrževati vlago prsti. Z deblom in vejami lahko obrobimo vrtne poti, jih uporabimo kot oporo rastlinam ali pa jih namestimo v domač ribnik. Drevesa so namreč odlična zaščita za ribice in v vodi zdržijo okoli osem let.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča