Kako glasba vpliva na naše razpoloženje?

Klavdija Rupar 28.04.2021
pexels-photo-761963

V vsakem primeru obstaja glasba za vse ta občutja. Ko smo veseli, se odločimo za bolj živahno glasbo, ob kateri lahko plešemo, ko smo žalostni raje poslušamo počasne, bolj žalostne skladbe, oz. lahko tudi bolj vesele, če vemo, da nas bodo te spravile v boljšo voljo. Glasba je prav zares terapija, ki nam pomaga, se lažje spopadamo s svojimi čustvi, razpoloženji. Kako vse lahko vpliva na naše razpoloženje in čustva?

Zakaj glasba sploh vpliva na naša čustva?
Si lahko predstavljate življenje brez glasbe? Življenje, v katerem nimate YouTuba ali Spotifyja, oz. aplikacije, na kateri so vaše najljubše playliste, ki jih tako radi poslušate? Če si ne morete, vsekakor niste edini. Glasba namreč na nas vpliva na globokih nivojih, pa naj bo to vesela glasba, ki nas poživi, ko potrebujemo dodatno energijo, ali pa glasba, s katero se lahko poistovetimo, ko smo na tleh. V vseh primerih je glasba izredno močna in vpliva na nas. Foto: Pexels

Kako glasba vpliva na nas?
Več študij je že dokazalo, da so posamezniki, ki poslušajo veselo ali bolj divjo glasbo, v kar nekaj tednih lahko izboljšali svoje počutje in zares občutili srečo. Boljše počutje pa posledično vodi tudi do boljšega fizičnega zdravja, višjega zaslužka in večjega zadovoljstva v življenju in v razmerjih.

Kako vidim učinke glasbe na naše razpoloženje?
Učinke glasbe vidimo hitro in preprosto. Če želite postati bolj osredotočeni skozi celoten dan, se sprostiti pred spanjem ali se prepustiti dobremu spancu, vam sploh ni potrebno poslušati besedila, samo spustite glasbo in uživajte v ambientu in spremljavi. To je zato, ker je naše telo navajeno, da je ves čas povezano z glasbo. Z glasbo je naše telo tako povezano, da nam ne prinese le zadovoljstva, ampak nam tudi pomaga nadzorovati stres okoli nas, uravnavati naša čustva in poskrbi, da se lažje osredotočimo na dane naloge.Foto: pexels

Kakšno glasbo izbrati?
Bodite strateški s svojim časom v dnevu. Glasbo lahko poslušate že na poti v službo, s čimer zbudite svoje možgane in jih pripravite na začetek dneva. Najbolje je, da izberete glasbo povezano z aktivnostjo, ki jo v tistem trenutku počnete. Za jutranje vstajanje izberite nekaj meldoičnega, a vseeno s kančkom energije, da vas zbudi in motivira za vse ovire v dnevu. Ko se vračate iz službe pa izberite bolj umirjeno glasbo, ki vas bo umirila in upočasnila po dolgem dnevu.


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča