Kaj je prekinitveni post in kako se ga lotiti?

Klavdija Rupar 06.05.2021
pexels-photo-1172019

Kratke diete so vedno sicer prinesle rezultate, a so se po koncu ti tudi dvakratno vrnili nazaj. Obstaja pa ena izmed diet, ki sicer omogoča tudi zdrav način življenja, saj se v resnici ne odpoveste nobeni hrani. Imenuje se prekinitveni post.

Kaj je prekinitveni post?

Ne gre za dieto, ampak vzorec, znotraj katerega se nekaj ur na dan postite, nekaj ur na dan pa normalno jeste. Namesto torej, da vam pove, katero hrano morate jesti, vam pove, kdaj morate jesti. Seveda to ni primerno za vsakogar. Če ste navajeni obroke razporediti čez cel dan, ali veste, da morate vsaj na vsako uro nekaj prigrizniti, potem takšen način prehranjevanja za vas ni primeren. Je primeren za vse tiste, ki na dan pojejo manj obrokov oz. jim ni problematično več obrokov stisniti v le nekaj ur v dnevu. Primeren je tudi za tiste, ki radi spustijo zajtrk.

Obstaja več načinov prekinitvenega posta

Ponavadi se prehranjevanje in post razdeli na razmerje 16:8 - 16 ur v dnevu ne jeste, v osmih urah pa zaužijete vse svoje dnevne obroke.  To pomeni, da ob npr. 12 pojeste prvi obrok, ob osmih zvečer pa zadnji obrok. Med osmo zvečer in dvanajsto naslednji dan ne jeste. V času prehranjevanja lahko pojeste dva, tri ali več obrokov. Za ženske je sicer priporočljivo, da se postijo med 14 in 15 ur, tako da lahko to obdobje malenkost skrajšate. V času posta pa lahko pijete kavo, vodo ali druge brezkalorijske pijače in s tem poskrbite za manjšo lakoto. 

Druge možnosti so še interval 5:2 - to pomeni, da pet dni v tednu jeste normalno, dva dni na teden pa zaužijete le med 500 in 600 kalorij. Obstajajo tudi možnosti, kot so prekinitveni posti, v katerih en dan jeste, naslednji dan ne in tako naprej. Ali pa jeste normalno, en dan se postite, jeste dva dni normalno in potem se ponovno en dan postite. Vsekakor je prva metoda najhitrejša in za marsikoga tudi najbolj enostavna.

Kakšne so prednosti za zdravje?

  • Izguba telesne teže: takšen način prehranjevanja vam lahko pomaga izgubiti telesno težo in celo maščobo na trebuhu
  • Pomaga pri uporu od inzulina: prekinitveni post lahko zmanjša sladkor v krvi vse od 3 do 6% in poveča nivoje inzulina vse od 20 do 31%
  • Vnetje: nekatere študije so dokazale, da zmanjšuje vnetja
  • Boljše zdravje srca: lahko zmanjša slab LDL holesterol, krvne trigliceride, vnetne znake, krvni sladkor
  • Rak: študije na živalih so pokazale, da lahko preprečuje raka
  • Zdravje možganov: prekinitveni post naj bi izboljševal možganske hormone kot so BDNF in naj bi omogočal rast novih živčnih celic. Možno je, da zavaruje tudi pred Alzheimerjevo boleznijo
  • Zaustavlja staranje: takšen način prehranjevanja lahko upočasni staranje.

Vir: healtline.com

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča