Foto: Depositphotos

Japonska v objemu sakure

CITYLIFE 19.03.2019

Ko zacvetijo češnje, na Japonsko pridere skoraj tri milijone turistov, ki se skupaj z domačini zberejo pod svetlo rožnatimi krošnjami. Gre za tradicijo opazovanja cvetov, imenovano "hanami", ki naj bi segala v obdobje Nara (med leti 710 in 794). Takrat so Japonci občudovali slivove cvetove, šele kasneje so se uveljavile češnje. 

Prvi češnjevi cvetovi ...

Letos bodo zaradi toplega vremena zacvetele prej kot ponavadi – namesto aprila bo v Tokiu po češnjah zadišalo že 20. marca, v Kjotu pa 23. Prve češnje zacvetijo na južni Okinavi in cvetenje se počasi nadaljuje na sever do otoka Hokaido, kjer se cvetovi odprejo komaj v maju. 

Polni razcvet "mankai" se običajno začne teden dni po odprtju prvih cvetov "kaika". Še teden kasneje pa cvetni listi začnejo padati z dreves. Slabo vreme seveda lahko skrajša sezono cvetenja. In ravno iz dejstva, da drevesa cvetijo le kratek čas, izhaja simbolika prehodne narave življenja. Čas cvetenja pa predstavlja tudi obdobje sprememb, upanja in optimizma. Tako se ljudje na piknikih pod krošnjami spominjajo preminulih in hkrati kujejo načrte za prihodnost. Pri tem seveda ne smejo manjkati sake in riževe sladice, imenovane "mocha".

Foto: Depositphotos

Na Japonskem uspeva več kot dvesto vrst češenj, najbolj priljubljena je vrsta Somei Yoshino. Njeni cvetovi so skoraj beli, med vsemi imajo najmanjši odtenek rožnate in cvetijo le teden dni. In če menimo, da bi zaradi številčnosti češnjevih dreves Japonska morala biti pomembna izvoznica tega sadeža, se motite. Češnje namreč obrodijo le majhne in neužitne sadeže. Kljub temu so motivi češnje tudi prodajni hit – cvetovi krasijo najrazličnejše spominke in dekorativne predmete, poskusimo pa lahko tudi pivo, sladoled ali čips z okusom češnjevih cvetov.

Napoved cvetenja več kot znanost

In ker cvetenje češenj ni zgolj še eden od mnogih naravnih pojavov, temveč mu pripisujejo prav poseben pomen, za napovedovanjem cvetenja stoji tudi cela znanost. Japonska meteorološka korporacija tako pri napovedi upošteva številne dejavnike: rast češenj, nizke temperature jeseni in pozimi, pretekle podatke ... V pomoč pa so jim tudi referenčna drevesa. Kajti ne zacveti vsaka češnja v mestu istega dne – na primer drevesa na senčnih mestih zacvetijo nekaj dni kasneje kot drevesa na sončnih mestih. Za določitev datuma "kaike" za celo mesto se zato izbere reprezentativno vzorčno drevo. V Tokiu je vzorčno drevo v svetišču Yasukuni. Sakuro pa napoveduje tudi podjetje Weathernews, ki poleg vremenskih podatkov upošteva informacije več kot 10.000 prostovoljcev. Vsak od njih spremlja rast češnje, ki mu je dodeljena. Fotografije popkov pošilja v bazo podjetja, ki nato s pomočjo algoritmov napoveduje cvetenje.

Foto: Depositphotos

Napoved cvetenja češenj

Letos bodo češnje cvetele med 18. marcem in 7. majem.

Saporo
Začetek cvetenja: 3. maja
Popoln razcvet: 7. maja

Tokio
Začetek cvetenja: 21. marca
Popoln razcvet: 29. marca

Kjoto 
Začetek cvetenja: 23. marca
Popoln razcvet: 31. marca

Osaka
Začetek cvetenja: 25. marca
Popoln razcvet: 1. aprila

Jokohama 
Začetek cvetenja: 24. marca
Popoln razcvet: 2. aprila

Hirošima
Začetek cvetenja: 20. marca
Popoln razcvet: 30. marca

Fukuoka 
Začetek cvetenja: 18. marca
Popoln razcvet: 28. marca

Foto: Unsplash

Ujemite sakuro

Tokio, od 20. do 31. marca 2019 (čas sakure):

Najceneje: iz Ljubljane (Adria Airways) preko Frankfurta (Finnair) za 883 evrov
Najbolj optimalno: iz Ljubljane preko Frankfurta ali Münchna z Lufthanso za 1.234 evrov ali iz Ljubljane preko Istanbula s Turkish Airlines za 1.374 evrov

Tokio, od 21. marca do 4. aprila 2019 (14 dni):

iz Ljubljane (Adria Airways) preko Frankfurta (Finnair) za 983 evrov

Kjoto (Osaka), od 22. marca do 1. aprila 2019 (čas sakure):

iz Ljubljane s Turkish Airlines preko Tokia za 1.294 evrov 

Besedilo: Manja Kovačič

Fotogalerija

Izbor urednika