Intervju - Samo Jeranko - izziv globine

CITYLIFE 19.07.2017
Samo Jeranko

Podvodna apnea je povezava telesa z razumom, saj le z obvladovanjem telesa in uma lahko dosežemo dobre rezultate, globine. Praviš, da si napačno predstavljamo, da gre za ekstremni šport – v resnici je daleč od tega. Kaj pa je potemtakem?

To je povsem drugačna dimenzija fizičnih naporov, ki so še bolj kot s fizično pripravo povezani s psihološko. Gre za aktivnost, pri kateri damo telesu možnost, da se popolnoma umiri. To najlažje dosežemo s tem, da prenehamo dihati in se potopimo pod vodno gladino. Sliši se ekstremno in nevarno. Pa vendarle, naše telo je izredno dobro prilagojeno na takšne pogoje. S posebnimi mehanizmi začne varčevati z energijo, zato danes vidimo kopico tekmovalcev, ki pod vodo zdržijo tudi več kot osem minut.

Kako sam dosežeš to stanje sproščenosti za potop?

Umirim se. Vsak potop se začne sproščeno in umirjeno. S tehnikami dihanja in avtohipnoze se osredotočim na ujeti trenutek. To predstavlja velik izziv, saj pričakovanja nehote motijo misli. Kljub vsem tehnikam se mi na površini nikoli ne uspe sprostiti tako močno, kot mi to uspe ravno na globini 20, 30 ali 50 metrov. Takrat se sprožijo refleksi, ki umirijo vse procese v mojem telesu. Misli se osredotočijo zgolj na malenkosti, ki jih je treba nadzorovati za uspešen in varen potop.

Kaj pa strah v skrivnostnih globinah, globoko pod morsko gladino?

Strahu ni. Prisotna je velika mera spoštovanja do okolja, v katero grem – pomembno je zavedanje nevarnosti. V globinah, kjer preživetje brez dihalnih aparatov ni mogoče, hkrati pa lahko visok okoljski tlak povzroči poškodbe notranjih organov, se nikoli ne potapljam sam. Vedno imam ob sebi nekoga, ki mi lahko priskoči na pomoč. To je dejstvo, ki ga upoštevam pri vsakem potopu.

Samo Jeranko.

Si mednarodni AIDA inštruktor potapljanja na vdih. Na bazenu v Tivoliju in tudi na morju vodiš tečaje prostega potapljanja. Za koga so primerni?

Prosto potapljanje postaja vse bolj in bolj priljubljeno. S svojim znanjem želim širši publiki približati potapljanje. Sistematično jih skozi celo leto pripravljam z vodenimi treningi ter tečaji, da so poleti, ko odidejo na morje, v najboljši kondiciji. Trening prostega potapljanja je primeren za vsakogar. Na začetku in koncu sezone s skupino odidemo na morje. Potapljanje na vdih je povezano predvsem s plavanjem v globino, zato poskušam s tečaji na morju ljudi naučiti osnov varnega potapljanja, predvsem pa tehnik izenačevanja tlaka, ki so pogost problem pri začetnikih.

Morje je glavni cilj vseh potapljačev, zato si v letošnji sezoni še dodatno razširil ponudbo na Jadranu. Kakšno kombinacijo aktivnosti zajema Freedive Yachting?

Freedive Yachting so aktivne počitnice, ki združujejo prosto potapljanje, jadranje, SUP, jogo, meditacijo in dihalne vaje. Bistveno je, da so primerne za vsakogar – od potapljačev začetnikov do tistih bolj izkušenih in tudi za tiste, ki se sploh ne potapljajo. Na voljo je dovolj drugih aktivnosti, pri katerih lahko uživajo v naravi in morju. Prednost tega je recimo to, da so počitnice primerne tudi za pare, kjer se vsak posveča svoji aktivnosti. Gre za sedemdnevni paket, kjer spimo na jadrnicah, jadramo pa v okolici Kornatov ali na jug proti Visu.

Sam si navdušen tudi nad podvodnim ribolovom. Morda namig za potapljače in podvodne ribiče – kam na bližnji potop?

Sam iščem odmaknjene lokacije. Najljubša, o kateri sanjam vse leto, je akvatorij otoka Vis, na Jadranu. To so otoki Biševo, Svetac, Brusnik in Palagruža. Občutek, ko zaplavaš in ujameš ribo, je naravnost neprecenljiv!
apnea.si

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča