7 nasvetov za fotografiranje na potovanjih

Teja Korošec 26.05.2018
Foto: Unsplash

Pomembna je perspektiva

Vsakdo zna podobe okoli sebe ujeti iz klasične pozicije, umetnost pa nastane kadar razmišljamo izven ustaljenih okvirov. Tako profesionalni fotografi priporočajo, naj se igramo s perspektivami. Fotografije posnete iz tlorisa ali pa med ležanjem na tleh lahko postanejo nekaj povsem posebnega. 

Spoznajmo domačine

Komunikacija z domačini nam lahko odpre popolnoma nove priložnosti za fotografiranje. To ne pomeni le, da dobimo dovoljenje za fotografiranje zanimivih oseb, ampak nam lahko domačini tudi povedo o izjemno fotogeničnih skrivnih kotičkih. 

Osupljive fotografije lahko na potovanjih posnamemo tudi s telefonom. Foto: Pexels

Strategija za fotografiranje sončnih zahodov

Sončni zahod za številne popotnike predstavlja najljubši motiv za fotografiranje. Zaradi tega potrebujemo strategijo, ki bo našo fotografijo sončnega zahoda razlikovala od neštetih drugih. Strokovnjaki svetujejo, da je za dober posnetek potrebno poznati naravo. Najbolj neverjetni sončni zahod bomo tako morda ujeli iz predelov obale, ki so dostopni le ob najnižji oseki. Hkrati naj bi barve prišle veliko bolj do izraza kadar je na nebu vsaj nekaj koprenastih oblakov. 

Učimo se doma

Da izpilimo svoje fotografske spretnosti, nam ni treba na drug konec sveta. Tehniko fotografiranja lahko izboljšamo že v domačem okolju. Fotografski mojstri pravijo, da je potrebno samo odpreti oči in neverjetne motive za fotografiranje bomo našli tudi v domačem mestu, v sosednji vasi ali pa celo v svoji ulici. 

Preberite še: Zmagovalci natečaja Pink Lady Food Photography Awards

Vse ob svojem času

Foto: Unsplash

Hitenje in nestrpnost nas ne bosta pripeljala daleč. Izkušeni fotografi dobro vedo, da je treba biti za izjemne fotografije potrpežljiv. Včasih nam bo načrte prekrižalo vreme, drugič gneča na cesti. Razumeti moramo, da so potovanja nepredvidljiva in je včasih ravno v tem tudi njihov čar. Ključno je, da se sprostimo in se predamo toku dogajanja.

Pozabimo na popolno fotografijo

Če je naš cilj popolna fotografija, se lahko zgodi, da bomo porabili ogromno dragocenega časa, na koncu pa bomo še vedno nezadovoljni. Profesionalnci celo menijo, da včasih pomanjkljivosti kot sta neenakomerna izostrenost in neuravnana svetloba dajo fotografiji občutek pristnosti in avtentičnosti. 

Fotoaparat tudi odložimo

Pri ovekovečevanju naših doživetij na potovanjih je izrednega pomena tudi, da znamo fotoaparat včasih odložiti. Pomembno je najti ravnotežje med fotografiranjem trenutkov in uživanjem v trenutkih. Navsezadnje se s potovanja nočemo vrniti opremljeni s tisoč fotografijami, obenem pa se zavedati, da se novim krajem nismo prepustili in preprosto uživali.  

Izbor urednika