Wellness trend: Vse, kar morate vedeti o aromaterapiji

Valentina Jarc 19.04.2021
aromaterapija

Čeprav v to bogato ponudbo prodajalci uvrščajo vse od eteričnih olj do pomirjujočih sveč, vsi izdelki na tem prodajnem oddelku ne nudijo dejanskih zdravilnih in celostnih prednosti aromaterapije. V naslednjih vrsticah zatorej: kako je aromaterapija sploh definirana?

Aromaterapija ni tako zapletena, kot bi si morda kdo lahko mislil. Vsaj, če se opremo na enciklopedične informacije na medmrežju, ki so vezane na stotine knjig na to temo. Strokovnjaki za aromaterapijo opredeljujejo aromaterapijo kot preprosto bistvo rastlin, ki se uporabljajo v medicinske in celostne namene. 

Aromaterapija vključuje eterična olja (narejena iz cvetov, zelišč, lubja, korenin, lupin itd.), ki jih vdihnemo ali položimo neposredno na kožo. Glede na to, da je aromaterapija odvisna od uporabe eteričnih olj - včasih jo imenujejo tudi "eterična oljna terapija" - je uporaba eteričnega olja, ki je pristno, bistvenega pomena. Ob številnih ponudnikih, ki ponujajo eterična olja na spletu in v fizičnih prodajalnah, se lahko prepoznavanje ponaredkov hitro izkaže za zapleteno.

Kako opazimo razliko med verodostojnim eteričnim oljem in lažnim ali ponarejenim?

Poiščite 100-odstotna eterična olja, veliko mešanic je namreč lahko sintetičnih. Poiščite ugledne blagovne znamke. Prek spoznavanja eteričnih olj vam bo nos povedal, kaj je resnično dobro zanj. Lažno sivko boste s časom zavonjali že od daleč, saj vam bo dišala kot kemikalija. 

Kako uporabljati eterična olja?

Ob prvem nakupu eteričnih olj si privoščite tudi difuzor. To je orodje, ki eterična olja širi po prostoru, običajno z uporabo vodne pare. Obstaja več vrst difuzorjev, vključno z difuzorji za razprševanje, ultrazvočnimi difuzorji, difuzorji z izhlapevanjem in toplotni difuzorji. Difuzorji so v primerjavi z dišečimi svečami in vtičniki manj strupena možnost za okolje. Poleg tega je pomembno tudi to, da difuzor uporabljamo z destilirano vodo.

Namembnost eteričnih olj

Poleg osebnih preferenc glede vonja, ki so običajno glavno vodilo pri izbiri eteričnih olj, nas lahko pri izbiri vodijo tudi posebne potrebe. Sivka naj bi spodbujala umirjenost ter zmanjšala stres in tesnobo, zaradi česar je to idealno eterično olje za uporabo v spalnici. 

Difuzor postavite ob posteljo in vanj kapnite olje sivke in poprove mete. Ta čudovita mešanica poleg nespečnosti odpravlja tudi glavobole. Eterično olje limone s svojim vonjem po citrusih in prečiščevalnimi lastnostmi je odlična izbira za kuhinjo. Iščete nekaj, s čimer boste osredotočeni, ko delate iz domače pisarne? Znano je, da bergamotka spodbuja produktivnost.

Če ste se pripravljeni poglobiti v svet aromaterapije, so izdelki v nadaljevanju odlični za začetek vaše poti.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča