Razlogi za sive lase

Klavdija Rupar 08.04.2021
pexels-photo-7261179

Ena izmed posledic staranja je tudi sivenje las. A v resnici ima vedno več tudi mladih sive lase, marsikdo med starejšimi pa se lahko pohvali s še vedno naravno barvo las. Kaj so razlogi za sivenje? Je to le genetika, ali lahko (prezgodnje) sive lase preprečimo?

Pomanjkanje vitaminov
V raziskavi spletne strani Medical News Today lahko pomanjkanje vitamina B-6, B-12, biotina, vitamina D in vitamina E vodi k prezgodnjemu sivenju las.

Genetika
Prezgodnje sivenje las je močno povezano z genetiko, veliko vlogo pa igrata tudi rasa in narodnost. Pri belcih se začne prezgodnje sivenje las lahko že pri 20 letih, pri Azijcih pri 25 letih, pri Afroameričanih pa okoli 30 leta starosti.Foto: pexels

Določene zdravstvene težave
Ljudje, ki imajo določene zdravstvene težave, kot so avtoimune bolezni lahko povečajo možnost za prezgodnje sivenje las, na to pa lahko vplivajo tudi težave s ščitnico.

Stres
Študija, ki so jo pripravili na Univerzi v New Yorku, je odkrila, da se celice zadložene za barvo las izpraznejo, ko je vaše telo pod prevelikim stresom. A ostale študije, ki so raziskovale ta pojav, so ugotovile, da je stres manjši faktor pri sivenju las.

Foto: pexels

Kajenje
Študija objavljena v Italian Dermatology Online Journal je pokazala, da je pri kadilcih možnost za sive lase, kar 2,5-krat večja kot pri nekadilcih.

Vir: amodrn.com

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča