Obstaja oblika stresa, ki ima pozitiven vpliv na nas

Klavdija Rupar 11.03.2019
Foto: Unsplash

Večina med nami je ves čas pod stresom. Služba in vsakdanje življene sta vedno bolj naporna, kar pomeni, da smo ves čas pod stresom in se precej težko umirimo. A obstaja oblika stresa, ki se imenuje eustres in je dejansko dober za nas.

Kaj sploh je eustres?

Za razliko od stresa, ki nam poviša krvni tlak, moti spanje in lahko prinese zgodnjo smrt je eustres dejansko normalna količina stresa, ki ga občutimo, ko delamo nek pozitiven izziv oziroma nekaj ob čemer se počutimo sposobne in zadostne. Srečni dogodki, kot so rojstvo otroka ali začetek nove zveze ustvarijo svojo obliko stresa, ki predvsem vpliva na telo in možgane. 

Pozitivni učinki eustresa

Pritisk, ki ga lahko vseeno opišemo kot stres, je dejansko dober za nas. Ko se lotimo nečesa težkega, je to priložnost za osebnostno rast, ne glede na to ali nam stvar uspe ali ne. Eustres poskrbi, da je življenje zabavno in zanimivo. Brez njega nam lahko postane celo dolgčas, smo preveč samozadovoljni ali nam celo začne zmanjkovati motivacije.

Več raziskav je raziskovalo dramatične učinke pozitivnega v primerjavi z negativnim stresom. Pravo razmerje med enim in drugim izboljša kognitivno predstavo in poskrbi, da smo bolje prilagojeni na življenje.

Foto: Unsplash

Kakšna je razlika med eustresom in distresom?

Distres nam da občutek tesnobe in nas popolnoma preplavi, eustres pa nam prinaša občutek veselja, zadovoljstva in uresničitve. Če moramo zmanjšati svoj proračun, saj imamo težave s plačevanjem, je to distres, če pa naprimer zmanjšamo proračun, zato, da si prihranimo denar za potovanje, je to eustres.

Poskrbimo torej, da bo v našem življenju čim manj stresa in več eustresa. Življenje bo zagotovo lažje in bolj zabavno.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča