Nasveti za zdrave in sijoče lase

Klavdija Rupar 03.08.2020
photo-1516727003284-a96541e51e9c

Vsaka oseba ima drugačen tip las. Nekateri imajo bolj tanke, drugi bolj goste lasje, nekateri valovite, skodrane ali ravne. Obenem imamo vsi tudi povsem različne volumne las. Vsi pa si predvsem želimo, da bi naši lasje kar se da dobro izgledali, bili sijoči in zdravi. Zato imamo za vas nekaj nasvetov, ki bodo poskrbeli, da bodo vaši lasje dolgi in sijoči.

Začnite pri lasišču

Ne glede na to, koliko vitaminov za rast las jemljete in kako pogosto se strižete, v vsakem primeru vam lasje zrastejo samo pol centimetra do malo več kot en centimeter na mesec. Dolge lase imate lahko samo pod pogojem, da so ti zdravi in nimate ogromno razcepljenih konic. Kje začeti? Pri lasišču. Investirajte v olje, masko in serum za lasišče. Preizkusite  bolj oljante in kremaste maske kot tudi malenkost bolj grobe pilinge, saj je vse odvisno od vašega lasišča. Sestavine, ki so primerne so poprova meta, čajevec ali citrusi. Poleg tega kupite še prav poseben šampon za lasišče - če imate težave s prhljajem, izberite takšnega, ki bo očistil lasišče, če imate težave s preveč oljnatim lasiščem, izberite nekaj lahkega in vlažilnega.

Redno striženje

Če si želite dolgih in zdravih las, je zelo pomembno, da si jih redno strižete. Uničene konice bodo še dodatno poskrbele za slabše lase, s čimer bodo lasje videti tanjši, obenem pa bodo na neki točki prenehali rasti. Primerno je striženje vsakih 10 do 12 tednov, frizer pa naj vam postriže manj kot pol centimetra las.

Foto: Unsplash

Manj šampona

Pri umivanju las sta pomembni dve stvari, če želite dolge in zdrave lase: obvezna uporaba balzama za lase in manjša uporaba šampona. Glavni namen šampona je očistiti lase, a težava je, da ima večina šamponov močne sulfate, ki z las potegnejo naravna olja, ki jih potrebujete za zdrave in dolge lase. Nujno torej izberite šampon brez sulfatov. Pametno je tudi uporabljati Olaplex nego, ki bo poskrbela tudi za barvane lase.

Maske za lase in tretmaji

Enkrat na teden lasem privoščite masko in tretma. Izberite takšno, ki bo primerna za vaše lase. Pred umivanjem si privoščite tretma, med umivanjem pa namesto balzama uporabite kar masko. S tem boste lase nahranili in poskrbeli, da bodo videti še bolj zdravi in sijoči.

Foto: Unsplash

Splaknite lase z mrzlo vodo

Po koncu umivanja je lase pametno splakniti z mrzlo vodo, saj s tem dodatno spodbudite rast. Mrzla voda poskrbi za boljšo vlažnost las in jih varuje pred poškodbami, ki jih povzročijo oblikovalci las. Za ta korak potrebujete le nekaj sekund, na vaših laseh pa lahko naredi ogromno razliko. 

Manj toplote na laseh

Likalniki za lase, kodralniki, sušilci za lase in vse druge naprave ali oblikovalci, ki povzročajo veliko škode lasem, obenem upočasnijo rast las. Bolj kot so vaši lasje zdravi, lažje in hitreje bodo rasli. A redna uporaba vseh teh oblikovalcev las ni najbolj primerna, če si želite dolgih las. Če torej ne morete brez oblikovanja, obvezno vsaj uporabite zaščito pred toploto. 

Foto: Unsplash

Bodite nežni

Agresivno razčesavanje lahko povzroči fizično škodo na vaših laseh in lahko celo poskrbi za počasnejšo rast. Še posebej pazite, ko so vaši lasje mokri, saj so takrat še bolj dovzetni na lomljenje. Izberite tudi primerno krtačo, ki bo poskrbela za bolj zdrave in lepše lase.

Izbor urednika