MIDVA.COM - za užitke v dvoje

CITYLIFE 05.12.2017
Midva.com

Skoraj vsak drugi moški po 40. letu ima občasno eno od oblik motnje erekcije in se nemalokrat sooča z izzivom, kako biti pripravljen za uspešen spolni odnos. V današnjem času lahko motnje erekcije s pomočjo sodobnih zdravil večinoma uspešno zdravimo in tako povrnemo moško moč.
Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto je svoji ponudbi kakovostnih in učinkovitih zdravil za zdravljenje motnje erekcije dodala novo zdravilo z učinkovino tadalafil. Spada med tako imenovane zaviralce encima fosfodiesteraza tipa 5, ki uravnavajo pretok krvi v spolnem udu in s tem omogočajo erekcijo ali pa jo izboljšajo. Glavna prednost učinkovine tadalafil je dolgotrajno delovanje. Učinek traja tudi do 36 ur. S tadalafilom je bilo zdravljenih že več milijonov moških, v kliničnih raziskavah o učinkovitosti in varnosti pa je sodelovalo več tisoč moških z motnjo erekcije. Zdravljenje motnje erekcije predstavlja za posameznika tako psihično kot tudi finančno breme, saj so cene zdravil razmeroma visoke, bolnik pa jih moram plačati sam. 

Motnja erekcije je težava intimne narave,o kateri se tisti, ki se z njo soočajo, le neradi in težko pogovarjajo. V Krki so pripravili spletno stran Midva.com, kjer se lahko diskretno informirate o motnji erekcije. Podrobno so predstavljene informacije o erekciji, motnji erekcije in njenem zdravljenju ter o tem, kako lahko moškemu tudi partnerka pomaga pri reševanju težave. Navedeni so tudi naslovi ambulant za motnjo erekcijev Sloveniji.

Motnja erekcije ...
... ali erektilna disfunkcija je nezmožnost doseganja in vzdrževanja erekcije za uspešen spolni odnos. Včasih je bila ta motnja bolj znana pod imenom impotenca. Motnja erekcije se pojavlja v več oblikah: kot trajna nesposobnost doseganja erekcije, kot nesposobnost doseganja dovolj čvrste erekcije za zadovoljivo penetracijo in kot nesposobnost vzdrževanja erekcije tako dolgo, kot je potrebno za uspešno dokončanje spolnega odnosa. V Sloveniji se že vsak peti moški srečuje z motnjo erekcije, kar predstavlja 130.000 moških. Med 18. in 70. letom starosti ima težave 10 % moških, po 40. letu pa več kot 50 %.

Če posameznik opazi težave z motnjo erekcije pri sebi ali pri svojem partnerju, naj jih zaupa svojemu zdravniku, da mu bo pomagal prepoznati bolezen in svetoval ustrezno rešitev. Prav prve preiskave lahko odkrijejo, da so vzrok težav druge sočasne bolezni. Zdravljenje je simptomatsko in pomembno za izboljšanje samopodobe in samozavesti bolnika ter za ohranjanje dobrega partnerskega odnosa, saj močno olajša posledice bolezni in upočasni njeno napredovanje. 

Urolog asist. Bojan Štrus, dr. med., poudarja: »Že več kot 15 let so na voljo zdravila, ki erektilne disfuncije sicer ne ozdravijo, večini pa med jemanjem omogočajo zadovoljivo erekcijo ob spolni stimulaciji. Učinkovine so po mehanizmu delovanja podobne, bistveno pa je, kako hitro jih telo razgrajuje in izplavlja iz telesa. Poznamo kratkodelujoče učinkovine, kot so sildenafil, vardenafil in avanafil, ter dolgodelujoče, med katere spada tadalafil. Dolgodelujoče učinkovine so v telesu do 36 ur, kratkodelujoče pa se izločijo približno po 6 do 8 urah. V tem časovnem okviru bo imel moški približno eno uro po zaužitju dobro erekcijo le, če bo ustrezno spolno stimuliran. To pomeni, da mora biti za učinkovitost prisotna ustrezna stimulacija iz možganske skorje.« Erektilno motnjo lahko tako uspešno odpravimo z zdravili, ki so na trgu dostopna na podlagi recepta, samoplačniško. Mesečni stroški so tako za posameznika kot za par pogosto veliko finančno breme. Asist. Bojan Štrus, dr. med pri tem oddaja: »Na tržišču je že veliko zdravil različnih proizvajalcev. Večina jih vsebuje kratkodelujoče učinkovine. Sedaj pa je na voljo tudi prvo tovrstno zdravilo iz slovenske farmacevtske družbe KRKA z dolgotrajnim učinkom in vsebuje učinkovino tadalafil. Ker so vsa zdravila za zdravljenje samoplačniška, pričakujemo, da bo tudi novi izdelek cenovno ugodnejši in tako bolj dostopen našim bolnikom.«

Motnja erekcije zelo poslabša počutje in kakovost življenja moškega, ki ga prizadene, pa tudi življenje njegove partnerke in družine. Pomemben korak na poti k uspešnemu odpravljanju te motnje je zato zagotovo namenjanje večje pozornosti intimnosti in dotikov med partnerjema. Najpomembnejši dotik je tisti, ki se zgodi med partnerjema in ustvarja novo življenje. Intimnost – spolnost kot koncentrat najpomembnejšega dotika – je v sodobni družbi morda pomembnejša, kot je bila kdajkoli, poudarja
dr. Aleksander Zadel, klinični psiholog.

Koristne informacije o motnji erekcije, njenih znakih, poteku in zdravljenju lahko preberete na spletni strani Midva.com. V decembru 2017 in januarju 2018 pa se lahko posvetujete tudi s strokovnjakom urologom na brezplačni številki 080 2 69 2, in sicer vsak četrtek med 17. in 18. uro.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča