Lepa koža v zimskem času

Valentina Jarc 30.12.2020
koža

Temu se pridružuje še težka in mastna praznična hrana, kak kozarček penine preveč in že so tu težave z izsušeno, pordelo in občutljivo kožo. O tem, kaj lahko zanjo lepega storimo, da bi ji čim prej povrnili prožnost, lesk in zdrav videz, smo se pogovarjali z Ano Ziherl Mali. Strokovnjakinjo, ki se že desetletja izobražuje tako v tujini kot doma, ter svoje znanje in izkušnje o strokovni negi kože uspešno prenaša na svoje zadovoljne stranke.

Se koža sama prilagaja na spremembe letnih časov?
Do neke mere se, vendar je priporočljivo, da ji pomagamo z našo prilagojeno dnevno negovalno rutino.

Kako bi opisala popolno nego kože v zimskem času?
Paziti moramo že na samem začetku, in sicer pri čiščenju kože. Pazite, da je ne čistite preveč agresivno, koža še posebej pozimi potrebuje vlago in maščobo, ki jo bo v tem letnem času ščitila. Uporabite mleka, olja in balme, ne uporabljajte agresivnih čistilcev, ki vašo kožo naredijo "škripajoče" čisto. Prav tako se izogibajte produktov, ki vsebujejo alkohol, saj vam bodo le-ti še dodatno izsušili kožo (izjeme so kisline, kjer se alkohol uporablja kot stabilizator). Če produkt vsebuje alkohol, naj bo ta naveden čisto na koncu INCI liste (seznam sestavin v produktu). Redno uporabljajte piling - sama prisegam na Lotion P50, ki ga dobite v našem salonu. Redno uporabljajte maske - v zimskem času izbirajte bolj vlažilne in hranilne. Seveda vsemu temu sledijo serumi in kreme, primerne vašemu stanju kože.

Kako uspešno preprečimo nastanek popokanih kapilar?
Popokane kapilare in rdečica na koži, ki jih spremlja, imenujemo rozacea. To je auto-inflamatorno stanje kože, ki ima več različnih simptomov in je lahko diagnosticirano na različne načine. V našem salonu krepimo kapilarno steno z radiofrekvenco, ter pomirimo kožo s kisikovim tretmajem Intraceuticals. Kombinacija teh dveh tretmajev se je izkazala za izredno uspešno. Prav tako našim strankam z rozaceo predpišemo uporabo primernih produktov za nego kože doma, ki ravno tako kožo pomirjajo, vlažijo in krepijo kapilarno steno.

Ali obstaja tretma, ki bi omilil rdečico na nosu in licih, ki je običajno posledica zimskih dejavnikov?
Seveda. Pozimi kombinacija zunanjega mrzlega zraka, visoke vlage in vetra, ter notranjih, močno ogrevanih prostorov in po možnosti dolgih, vročih tuširanj povzroči na koži izgubo njenih naravnih olj. Ker imajo olja na koži funkcijo zaščite in preprečevanja izgube vlage, koža postane suha in toliko bolj dovzetna za zunanje dejavnike, ki vplivajo nanjo.

Zato je pomembna naša dnevna nega doma in obisk salonu, kjer lahko z različnimi metodami, kožo popolnoma navlažimo in nahranimo, ter ji vrnemo vse potrebne sestavine za normalno delovanje (Intraceuticals tretma, kjer kožo globinsko navlažimo s hialuronsko kislino, ter ji vrnemo potrebne vitamine, antioksidante, peptide) ali elektroporacija (isti učinek, drugačen princip delovanja). V prevodu: zdravo delujoča koža, ki ima vse potrebne sestavine in je primerno navlažena, ni nikoli rdeča, tudi pozimi ne. S primerno domačo nego in profesionalno nego v salonu do tega sploh ne sme priti.

Kako pozimi najbolje nadomeščamo izgubljene maščobe/vlago v koži?
Kot že omenjeno, uporaba primernih čistilcev, redni pilingi, ter naslojevanje različnih produktov: vodni serumi, ki bodo v kožo penetrirali zalo hitro, po potrebi oljni serumi in uporaba primerne vlažilno/hranilne kreme, ki bo poskrbela za zgornje sloje kože. Pri Biologique Recherche, znamki proizvodov, s katerimi delamo v našem salonu, se naslojevanje produktov ne konča s kremo, ampak vaši koži primernim zaključnim serumom, ki ga nanesemo čez kremo. Ti zaključni serumi imajo funkcijo zaščite kože. So najbogatejši produkt v celi liniji, polni antioksidantov in vitaminov, ki skrbijo za popolno navlaženost kože 8 ur dnevno.

Razlika med suho in izsušeno kožo?
Z izrazom suha koža bi opisala stanje suhe kože, ki je dolgotrajno, izsušena pa je lahko koža krajši čas, kot posledica npr. sonca, klime ali centralnega ogrevanja, trde vode, neprimerne nege kože itd. Tudi mastna koža je lahko izsušena. Za suho kožo je značilno, da ji primanjkuje olj in lipidov, za izsušeno pa da ji primanjkuje vode v roženi (zgornji) plasti.

Če sumite , da trpite za enim ali drugim pojavom, vam toplo priporočam, da se za začetek naročite pri nas na analizi kože in posvetu, kjer bomo določili, za kakšen problem gre in vam predstavili ustrezno nego doma in/ali profesionalne tretmaje, ki bodo vaš problem rešili.

Kako naj uspešno nahranimo kožo in hkrati ne zamašimo vseh por na obrazu?
Samo tako, da uporabljate produkte, ki so specifično namenjeni prav vašemu stanju kože. Pomembno je, da vašo kožo najprej dobro pregledamo in dobimo vse potrebne informacije, s pomočjo katerih lahko nato skupaj izberemo produkte, ki bodo za vašo kožo idealni. Poznavanje kože in poznavanje sestavin oz. produktov, s katerimi delamo, nam omogočata, da to uspešno dosežemo.

Kateri produkti / tremani so v zimskem času najbolj priljubljeni / bi jih priporočila našim bralkam?
Zimski čas je definitivno čas kislinski pilingov, s katerimi lahko zelo uspešno delujemo na kožo. Seveda pa tudi v zimskem času k strankam pristopamo popolnoma individualno, zaradi česar pridejo na vrsto tudi: globinsko vlaženje Intraceuticals, pomlajevanje z radiofrekvenco, obrazna gimnastika z Biologiqe Recherche Remodelling aparatom, elektroporacija in še vrsto manualnih terapij, ki bodo vašo kožo spremenile v gladko, zdravo in sijočo.

www.shape.si


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča