Katere so prednosti ledene kopeli in kako jo pripraviti doma?

Klavdija Rupar 05.08.2020
pexels-photo-534116

Po dolgem napornem dnevu je vse, kar si želite in vam bo pomagalo dobra knjiga in vroča kopel. A ko vaše mišice potrebujejo sprostitev je bolje od vroče kopeli ledena kopel. Kakšne so prednosti ledene kopeli?

Pomaga pri zatekanju

Ne glede na to kako aktivni ste ledena kopel pomaga pri akutnih poškodbah (predvsem tistih, kjer pride do zatekanja) in pri okrevanju mišic. Mrzla voda v ledeni kopeli bo zmanjšala zatečenost in vnetja.

Foto: Unsplash

Zmanjšuje bolečino

Led povzroči, da se krvne žile zožajo in to zmanjša zatekanje. Mraz pa tudi zmanjša delovanje živčnega sistema in tako zmanjša bolečino ali celo omrtviči določen del telesa. Če poenostavimo: ledena kopel zmanjša signal za bolečino in omrtviči del telesa, kar pomeni manjšo bolečino.

Spodbudi okrevanje in zmogljivost

Čeprav sta zmanjšana bolečina in manjše zatekanje najbolj očitni prednosti ledene kopeli, pa nista edini dva. Te lahko pomagajo tudi pri zmanjševanju metabolične aktivnosti v mišici. Ena izmed študij tudi jasno kaže, da hlajenje v ledeni kopeli pred visoko intenzivno aktivnostjo lahko pozitivno vpliva na zmogljivost med njo.

Foto: Unsplash

Kako si doma pripraviti ledeno kopel?

Pred pripravo ledene kopeli se najprej pogovorite s svojim zdravnikom, še posebej če jemljete zdravila. Ko ste pripravljeni, kad napolnite z mrzlo vodo in ji začnite dodajati led. Poleg imejte termometer, s katerim vsake 3-5 minut preverite temperaturo. Temperatura naj bi bila med 8 in 15 stopinj Celzija, najbolj primerna pa je 11 stopinj. 

Nato je potrebno pozornost posvetiti telesu. Premalo časa v ledeni kopeli ne bo imelo pozitivnih učinkov, preveč časa pa lahko povzroči celo ledene opekline. Bodite pozorni, da v ledeni kopeli niste dlje od 15 minut, najbolj primerno pa je med 8 in 12 minut.

Foto: Pexels 


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča