Kako v mrzlih dneh navlažiti kožo

Klavdija Rupar 21.11.2018
Foto: Pexels

Zimsko vreme ni zabavno in prijetno za kožo. Mrzlo vreme in nizka vlažnost povzročata suh zrak, ki tudi naši koži krade vlažnost. Če za kožo ne skrbimo pravilno, se hitro lahko zgodi, da koža začne pokati in krvaveti, hud zimski veter pa vse to še dodatno poslabša. Tudi toplota v notranjosti še dodatno suši kožo, enako tudi tople kopeli in preveč grobi čistilci kože.

Dodatna vlaga lahko pomaga, a za boljšo in lepšo kožo bi morali narediti še nekaj več. Spodaj nekaj nasvetov, ki bodo poskrbeli, da bo naša koža sijoča in gladka tudi pozimi.

Umivanje z mlačno vodo

Pozimi so tople kopeli in tuši izredno prijetni, a potrudimo se, da ko umivamo obraz ali roke, uporabljamo samo mlačno vodo.

Foto: Pexels

Izberimo pravo vlažilno kremo

Nekatere vlažilne kreme imajo sestavine, ki so bazirane na osnovi petroleja, ta pa v zimskih dneh še dodatno sušijo našo kožo. Izberimo kremo, ki ima naravne in hranljive sestavine. Najbolj primerne so takšne na oljni osnovi, saj naši koži povrnejo vlažnost.

Foto: Unsplash

Zaščitimo kožo

Navadimo se nositi rokavice in šale, saj s tem kožo zaščitimo pred vetrom, dežjem in snegom. Ne pozabimo na kremo za sončenje. Zimsko sonce je lahko prav tako nevarno kot poletno.

Pijmo vodo

Pozimi pijemo manj vode, saj namesto mrzle pijače pijemo čaje ali kakav, a vseeno ne smemo pozabiti, da naša koža potrebuje hidracijo od znotraj. Topla voda z limono je osvežilna in hidrira našo kožo.

Foto: Pexels

Izogibajmo se toksinom, aleregenom in draženju

Alergenom in draženju se moramo izogibati še posebej, če imamo dermaitis, luskavico ali eksceme. Koža pozimi je bolj občutljiva, zato se izogibajmo tkaninam in detergentom, ki dražijo kožo, raje uporabljajmo nežnejša čistila in vlažilne kreme, ki so primerni za občutljivo kožo.

Hidrirajmo se od znotraj navzven

To lahko dosežemo s hrano, ki vsebuje veliko vode. Poskusimo z lubenico, jabolki, pomarančami, kiviji, paradižniki, kumari, bučkami ali korenjem. Ne pozabimo tudi na vitamin C in cink, ki skrbita za zdrav nastanek kolagena in elastičnost kože.

Foto: Pexels


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča