Kako shujšati hitro, varno in učinkovito?

Klavdija Rupar 08.07.2019
Ananas

Letošnja zima je bila dolga, dež kar ni prenehal padati, zato se je bilo še posebej težko spraviti ven, se usesti na kolo in nekaj narediti za svoje zdravje. A poletje je tukaj, mi pa še zdaleč nismo pripravljeni za skok v kopalke. Zato danes predstavljamo nekaj nasvetov, s katerimi bomo hitro in varno izgubili odvečne kilograme.

Jejmo več zelenjave

Popolnoma preprosto! K vsakemu obroku dodajmo zelenjavo, ali pa si obroke večinoma pripravljajmo samo iz zelenjave. Verjemite s tem, smo na dobri poti k boljšemu počutju in izgubi teže.

Foto: Pexels

Pripravimo si obilen zajtrk

Vsi obroki so pomembni, a zajtrk je tisti, ki nam pomaga, da se zjutraj zbudimo in začnemo dan. Najboljši so takšni, ki nas bodo nasitili za kar nekaj časa. Pojesti moramo nekje med 400 in 500 kalorij, vmes pa moramo uvrstiti puste proteine (jajca, oreščki, nesladkan grški jogurt) in vlaknine (zelenjava, sadje).

Omejimo sol

Glede na to, da je sol konzervans, je vsa pakirana in procesirana hrana polna soli. Ko kupujemo prigrizke, vedno poglejmo, da ima izdelek manj kot 140 mg soli na eno porcijo. 

Pijmo več kave

Začnimo dan s skodelico kave, saj je naravno odvajalo in odličen vir antioksidantov, ki naše celice varujejo pred poškodbami. Če nismo preveč navdušeni nad kavo, pa zeliščni čaj ali zeleni čaj, ki nam pomaga kuriti kalorije.

Foto: Pexels

Preskočimo sladke pijače

Ko spijemo sladko pijačo, se ne bomo počutili tako polne, kot takrat, ko jemo dejansko hrano. Zato pazimo, koliko soka, sladke kave ali čaja spijemo. Enako velja tudi za alkoholne pijače.

Dovolj spimo

Če premalo spimo - manj kot 7 ur na noč - se naš metabolizem upočasni. Ko smo dlje pokonci, bomo tudi ponoči jedli nezdravo hrano.

Pojdimo na sprehod

Najbolj primerna je telovadba zvečer, saj se pri večini ljudi metabolizem upočasni ob koncu dneva. Trideset minut aerobične vadbe pred večerjo bo povečalo ritem našega metabolizma in ga uravnavalo še naslednje dve do tri ure.

Foto: Pexels

Foto: Depositphotos

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča