Kako branje izboljša naš spomin

N. E. 04.09.2017
Foto: Pixabay

Naš najkompleksnejši organ je odgovoren za številne življenjsko pomembne funkcije, kljub temu pa ga pogosto zanemarjamo ali celo vzamemo za samoumevnega. Za zdravje svojih možganov lahko poskrbimo na kar nekaj načinov, na primer z uživanjem hrane, bogate z omega 3 maščobami, kamor spadajo losos, oreščki in avokado, reševanjem nedeljskega sudokuja ali križank ter, najpomembnejše, z branjem. 

Foto: Pixabay

Ravno slednje ima izrazito pozitiven vpliv na spomin, eno najpomembnejših funkcij naših možganov. Znanstveniki kalifornijske univerze Berkley so namreč odkrili, da vsakodnevno branje ugodno vpliva na celotno možgansko funkcijo ter izboljša spomin, hkrati pa znižuje raven beta amyloida, beljakovine, ki sodeluje pri razvoju Alzheimerjeve bolezni. Branje upočasnjuje mentalni upad, kar v kasnejših obdobjih življenja pomeni, da starejši ljudje dlje časa ohranijo mentalne sposobnosti, kar pa jim pomaga tudi pri doživljanju višje starosti.

Branje pa na naše zdravje učinkuje tudi posredno, saj znižuje raven stresa, po prebranem poglavju ali dveh pa tudi boljše spimo. Zaradi knjig dokazano krepimo tudi zmožnost empatije ter gradimo tesnejša prijateljstva. Branje pa prav tako lahko služi kot oblika terapije. Ko si boste torej naslednjič želeli ogledati film, posnet po knjižni uspešnici, se raje odločite za tiskano različico. Vaši možgani vam bodo nadvse hvaležni, vi pa se boste počutili bolje.

Foto: Pixabay

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča