Aromaterapija - 4 vsestransko uporabna eterična olja

Aromaterapija

Ker je uporaba eteričnih olj zelo vsestranska saj z njimi lahko pomagamo izboljšati počutje, ublažimo simptome določenih bolezni ali pa jih uporabimo v lepotilne namene. Pomembno pri njihovi uporabi je, da posegamo po visokokakovostnih eteričnih oljih z vsemi potrebnimi certifikati ter da jih mešamo z osnovnimi (baznimi) olji. Ker gre za močne koncentrate, so količine eteričnega olja, ki ga primešamo osnovnemu, majhne, merjene v kapljicah (v 10 ml osnovnega olja damo par kapljic eteričnega). Oglejte si, katera štiri eterična olja so tako vsestransko uporabna, da ne bi smela manjkati v nobenem domu.

Eterično olje sivke

Splošno znano za sivko je, da pomirja, blaži in sprošča. Zaradi antiseptičnega delovanja razkuži in hitro zaceli rane, ureznine, pike ter opekline. V kopelih ali kot masažna mešanica lajša različne bolečine in krče (npr. menstrualne), če kanemo kapljico tega eteričnega olja na vzglavnik, pa se lažje zazibamo v spanec. Pomaga tudi pri glavobolu – s krožnimi gibi si v sence vtremo mešanico sivke in osnovnega olja, odlično pa je tudi pri blaženju težav z aknami.

Eterično olje sivke. Foto: holisticwellness.ca

Eterično olje čajevca

Najbolj znano je po svojem protibakterijskem in protiglivičnem delovanju. Učinkovito je pri zdravljenju dihalnih okužb, aken, ekcemov, glivičnih obolenj. Odlično je tudi pri težavah s prhljajem, in sicer ga dodamo par kapljic šamponu. Če imamo gnojne akne, lahko izjemoma uporabimo tudi kapljico nerazredčenega in z njim namažemo posamezno akno. Pozor: absolutno moramo biti prepričani o tem, da je eterično olje terapevtske kakovosti, v nasprotnem primeru si delamo škodo!

Eterično olje čajevca. Foto: olwomen.com

Eterično olje limone

Očiščuje in spodbuja krvni obtok, zato je odlično v mešanicah proti celulitu in za razstrupljanje. Odlično je tudi pri tegobah z okužbami dihal, zdravljenju bradavic in kurjih očes, pomaga zaustavljati krvavitve. V kombinaciji z bogatim, hranilnim baznim oljem utrjuje nohte in je odlična nega za obnohtno kožico. Je tudi dober sopotnik, ko si poskušamo zbistriti misli.

Etrerično olje limone. Foto: kathyskinner.com

Eterično olje bazilike

Bazilika je eterično olje, za katero velja, da obnavlja, krepi in očiščuje. Je nežen in učinkovit zaveznik v boju proti glavobolu, dobro se obnese tudi, ko smo miselno izčrpani. Pomaga pri menstrualnih in prebavnih težavah. Blaži respiratorne težave in krče, odlična pa je tudi pri bolečinah v ušesih. Če imamo boleče in napete mišice, nas bo masaža z oljem, v katerega smo zmešali nekaj kapljic eteričnega olja bazilike, prijetno sprostila.

Eterično olje bazilike. Foto: brambleberry.com

Za konec pa še preprosta domača mešanica za optimizem, saj nam tega marsikdaj primanjkuje:

  • 3 kapljice eteričnega olja sivke
  • 3 kapljice eteričnega olja bergamotke
  • 3 kapljice eteričnega olja mandarine

V 10-mililitrsko stekleničko kapnemo eterična olja. Pretresemo in prilijemo jojobino ali poljubno drugo olje. Dobro pretresemo ter uporabimo kot običajno olje, poseben poudarek pa damo pulznim točkam.


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča