5 korakov do uspešno pretečenga maratona

Anja Mrevlje 09.10.2016
5 korakov do uspešno pretečenga maratona

Vaja

Pred samim tekom na uradnem maratonu vsak tekač odteče kar nekaj kilometrov na domačem terenu. Dobro je, da tečemo na površinah, ki so podobne površinam na maratonu, ki se ga udeležujemo (asfaltne ali travnate, vzponi ali ravninski tek). Pametno je, da tečemo v čevljih, ki jih bomo imeli na nogah na dan maratona. Spremljajte svoje domače rezultate, da boste znali določiti tempo in cilje za dan maratona, kjer lahko v povprečju pričakujete boljši rezultat kot doma.

Cilji

Izkušeni maratonci si vedno postavijo svoj optimalni čas kot cilj vsakega teka, vendar je smotrno, da ob tem dovolite samemu sebi tudi odstopanja. Uspeh posamičnega teka je pogojen s številnimi dejavniki. Za začetnika je dovolj cilj, da maraton preteče, in se ob samem dogodku tudi zabava.

Tempiranje

Veliko tekačev se ujame v tekmovalni adrenalin in začne tek s prehitrim tempom. Prvi kilometri se vedno zdijo lahek zalogaj, ampak vsako prehitevanje samega sebe se slej ko prej povrne s prehitro utrujenostjo. Lažje je pospešiti pozneje, ob zaznavi dodatnih moči, kot popolnoma odpovedati. Poskusite ohranjati svoj ritem, saj se tekači razlikujejo: eni so boljši na ravnem terenu, drugi ob teku v hrib. Tudi če se odločite za t.i. zajca, ki ga vi zasledujete v njegovem tempu, si dovolite, da ga med samim tekom večkrat menjate.

Hidracija

Zadostna hidracija je seveda pomembna, vendar je pitje večje količine navadne vode pred samo tekmo lahko resen problem. Večja količina vode namreč lahko podre ravnovesje elektrocitov in povzroči hiponatriemijo, kar pomeni nizko koncentracijo natrija. Tekači morajo zato ves čas ohranjati primeren vnos natrija že v dneh pred maratonom in tudi med samim tekom. Del elektrolitov lahko pridobite s prehrano: banana in avokado za kalij, mlečni izdelki in zelena listnata zelenjava za kalcij, piščanec in druge slane jedi za natrij.

Hrana in pijača, ki ju vnesemo v telo po športni aktivnosti sta ključnega pomena za regeneracijo in rehidracijo telesa. Vsem športno aktivnim priporočamo uživanje magnezija, ki pozitivno vpliva na obnavljanje celic, sprošča mišice in preprečuje krče. Popolna pijača za rehidracijo telesa je naravna mineralna voda, ki telesu poleg potrebnega vnosa tekočine zagotovi tudi minerale. Poskusite mineralno vodo Magnesia GO, ki v enem litru vsebuje 170 mg magnezija, kar znaša 45% dnevnega vnosa.

Oblačila

Ker se dnevne temperature hitro spuščajo, je nujen razmislek tudi o primerni obleki. Smiselno je, da se oblečete po plasteh, da lahko majico z dolgimi rokavi tudi slečete. Profesionalni tekači uporabijo stare rokavice ali kapo in jih med tekom brez skrbi odvržejo.

Uspešno pretečen maraton je dokaz dobre organizacije. Naredite načrt, vendar dovolite nekaj prožnosti, če stvari ne gredo ravno prav.
magnesia.si

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča