10 poletnih zaobljub za zdravje

Klavdija Rupar 02.07.2020
pexel

Še se spomnite poletij, ko ste bile najstnice in ste ves čas pred poletjem in prvim skokom na morje razmišljale samo o tem, kako boste videti v kopalkah? Ko ste preizkušale eno dieto za drugo, črtale iz jedilnika vse vrste hrane, izključno in samo za to, da boste videti fenomenalno. Letošnje poletje imamo za vas drugačen nasvet - namesto, da se obremenjujete, kako ste videti in kaj jeste, uživajte v vseh malih radostih, ki jih prinaša poletje. Seveda ne pretiravajte z nezdravo hrano, a sladoled sem in tja še nikomur ni škodil. Zato smo si tudi mi postavili nekaj zaobljub za poletje, ki bodo zagotovo vplivale tudi na naše počutje.

Jejte sezonsko hrano

Poleti so zelenjava, sadje in zelišča zagotovo hrana, ki jo raje jeste, saj je zaradi vročine težko vase stlačiti nekaj težkega. Izberite svojo najljubšo zelenjavo in sadje, za kosilo pojejte skledo solate, ali pa si na žaru popečite zelenjavo. Za prigrizek ali večerjo pa pojejte skledo sadja, ali pa pečeno koruzo.

Foto: Pexels

Privoščite si sladico

Ne izogibajte se sladici, ampak pojejte nekaj sladkega, ko vam to zapaše. Seveda ne pretiravajte s tem, ampak ko enkrat neko jed povsem izbrišete iz jedilnika, boste zagotovo po njej imeli veliko željo, kar pomeni, da jo boste pojedli več kot, če je ne bi nikoli prenehali povsem jesti. Seveda pa se še vedno prehranjujte zdravo, zato ne posegati po visoko kaloričnih sladkarijah. Naredite si domač sladoled, privoščite si temno čokolado ali grški jogurt z medom.

Foto: Pexels

Namesto z avtom, peš

Zakaj bi se morali potiti vsak dan po uro v telovadnici, ko pa lahko preprosto prevozno sredstvo zamenjamo za svoje noge. Vsak opravek lahko sedaj opravite peš ali pa na kolesu. Poleti je to še bolje, saj vam ne bo potrebno čakati v pregretem avtu v dolgih kolonah, obenem pa se boste naužili svežega zraka. Prižgite si svojo najljubšo glasbo ali najnovejši podcast in preprosto uživajte v poletju.

Foto: Pexels

Spremljajte vnos vode in ne kalorij

Najbolj preprost nasvet (ki se ga marsikdo ne drži) za boljše počutje, lepšo kožo in bolj zdravo življenje je zagotovo: pijte več vode. Še posebej je to pomembno poleti, ko so dnevi vroči in se ves čas potimo. Prenehajte s štetjem kalorij, raje štejte koliko kozarcev vode ste spili tisti dan in res pazite, da zagotovo spijete dovolj.

Foto: Pexels

Telefon ugasnite uro pred spanjem

Vsi dobro vemo, da je v trenutnem svetu mobilnih naprav, detoks več kot pomemben. Namesto, da si vsak teden ali mesec vzamete nekaj dni brez telefona, letošnje poletje vsak večer eno uro pred spanjem ugasnite telefon in uživajte brez stalnega brskanja po spletu. Ne le da bo to poskrbelo za bolj kakovosten spanec, ampak tudi za bolj kakovostno počutje.

Foto: Pexels

Nič več opeklin!

Tega, da moramo vedno in povsod nositi kremo za sončenje, nam ni več potrebno poudarjati. Še toliko lažje jo je nositi sedaj, ko lahko dobimo kar nekaj odličnih krem, ki na koži ostanejo več ur in imajo zares dobro zaščito. Pred odhodom od doma tako nikakor ne pozabite namazati vseh delov, ki bodo čez dan izpostavljeni soncu, obraz pa si mažite tudi takrat, ko ostanete doma.

Foto: Pexels

Privoščite si več plavanja

Zagotovo bolj kot v plavanju uživate v dolgih urah na ležalniku, ko svoje telo nastavljate soncu in uživate v branju knjige. A letošnje poletje si privoščite tudi plavanje. Ne le da je to odlična oblika telovadbe, pri kateri delajo prav vse mišice, po njem se boste zagotovo počutili še bolje in boste napolnjeni z energijo.

Foto: Pexels


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča