s.Oliver oživlja center Ljubljane z umetniško izložbo na Stritarjevi

CITYLIFE 30.03.2021
s oliver

Za projekt Reclaim Culture, v prevodu Oživimo kulturo, so v Sloveniji izbrali trgovino s.Oliver na Stritarjevi ulici v Ljubljani. Do konca aprila bo v njej razstavljal Nenad Cizl, priznan ilustrator in grafični oblikovalec. Instalacija nosi ime Zaživi. »Ker se prebujamo iz dolge zime, ki traja že vse leto, je projekt posvečen Življenju. Na lastni koži smo občutili moč enoletne zime. Čas je, da se prebudimo in zaživimo. Čakajo nas narava, mesto, prijatelji, trenutki in vse to, kar je bilo pod debelo skorjo ledu. Še nikoli tako pričakovana pomlad je pred vrati in njej posvečena ilustracija vabi, da se sprehodimo po detajlih in se izgubimo na mestu v mestu, » je o delu povedal Nenad Cizl.

Umetniško delo nagovarja mimoidoče in z barvami privlači poglede in nasmehe. Igrivost prinaša vedrino in optimizem. S pretvorbo izložbe v razstavni prostor s. Oliver ponuja meščanom kulturno doživetje na drugačen, varen in času primerne način. Postavitev "Zaživi" je navdihnjena v nemirnih časih, v katerih živimo, pa tudi v želji in upanju na boljši jutri. Nenad Cizl (r. 1980), ki je 2008 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, Oddelek za oblikovanje, smer Oblikovanje vizualnih komunikacij, že vrsto let soustvarja dogajanje na področju ilustracije in grafičnega oblikovanja v Mariboru in širše v Sloveniji. 

Številčna dela mladega avtorja so bila nagrajena s strani najvidnejših organizacij s področja grafičnega dizajna, vizualnih komunikacij in ilustracije: Art directors Club New York je nagradil njegovo celostno podobo za Mednarodni festival kreativnih komunikacij Magdalena 2008, prejel je glavno nagrado na Slovenskem oglaševalskem festivalu SOF 2008, 2008 so prejel nagrado Amnesty International  za serijo štirih plakatov, v letih 2006-2004 je bil med nagrajenci Mednarodnega festivala kreativnih komunikacij Magdalena. 

Nenad Cizl je sodeloval na skupinskih razstavah in samostojno predstavljal svoja dela (mdr. Bienale neodvisne ilustracije, Ljubljana, 2007; Design Museum, Zurich, 2007; BELEF (Beograjski poletni festival), 2006; Galerija Remont, Beograd, 2006).

 

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča