Premiera opere Trubadur

Helena Peterlin 19.03.2023
opera-trubadur-1284x400px

Giuseppe Verdi, Shakespeare glasbenega gledališča, se je iz mednarodno uspešnega italijanskega maestra (njegova dela so doživljala premiere v različnih mestih na Apeninskem polotoku, v Parizu in Londonu) s Trubadurjem, ki velja za biser njegovega opusa, spremenil v pravega opernega kralja, ki je osvojil in prepričal srca na vseh svetovnih zemljepisnih dolžinah in širinah. Verdi je kot malokdo razumel človeško naravo, ki je razpeta med neizmerno veličastje in komaj predstavljivo bedo. Občinstvo na premieri je Trubadurja sprejelo z aklamacijo, čeprav izvedba menda ni bila prvovrstna. Zgodba, ki se dogaja na začetku 15. stoletja (med eno od mnogih državljanskih vojn na Iberskem polotoku), je namreč začarala občinstvo. Trubadur je opera o vojni in smrti, hkrati pa tudi opera velikih čustev in ljubezni.

O zgodbi

Ferrando in Azucena pripovedujeta o ugrabljenem in umorjenem bratu grofa Lune. Luno prevzema ljubezen do Leonore, a mlada ženska mu čustev ne vrača, saj ljubi trubadurja Manrica, za svojo ljubezen, prežeto z velikimi romantičnimi čustvi in pričakovanji, pa je pripravljena storiti vse, tudi umreti. Za grofa Luno je neizpolnjena ljubezen do Leonore povod za dvoboj z Manricom. Manrico ni le njegov tekmec v boju za Leonoro, ampak med moškima vlada tudi politični konflikt. Spor med možema podžiga še želja po maščevanju smrti otroka, ki jo je zakrivila Manricova mati, Azucena. Grof Luna dopusti, da sovraštvo zaduši ljubezen, Leonora ji omogoči prostor v smrti.

Opera v štirih dejanjih Trubadur bo na odru zaživela v inscenaciji Yulie Roschina, ki bo osvetlila pogled na zgodbo zlasti z Azuceninimi očmi. V vlogi grofa Lune bosta nastopila Ivan Andres Arnšek in Jure Počkaj, Branko Robinšak in Ivan Defabiani kot trubadur Manrico, v vlogi Azucene pa bosta na odru svetovno priznani zvezdi, članica ansambla Dunajske državne opere Monika Bohinec in izraelska mezzosopranistka Shay Bloch. Leonoro bo uprizorila Elvira Hasanagić.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča