PAKET POLETNIH RITMOV 72.FESTIVALA LJUBLJANA

CITYLIFE 25.04.2024
festival ljubljana

Enotno vstopnico prve kategorije za vse štiri koncerte, ki bodo potekali v ambientu Poletnega gledališča Križank, lahko dobite po neverjetni akcijski ceni 99 €. Pridružite se nam in skupaj se bomo prepustili čarobnim večerom poletnih ritmov.

JAZZ KONCERT LETA

Skladbe, ki so raziskovale povezavo med afrokubansko glasbo in jazzom, so bile prvič predstavljene v drugi polovici petdesetih let prejšnjega stoletja. Kmalu potem je Arturov oče Chico O’Farrill, pianist, skladatelj in vodja orkestra, začel sodelovati z velikani iz sveta jazza in latina, med katerimi so bili Count Basie, Dizzy Gillespie, Stan Getz, Machit, Celia Cruz, Tito Puentej in drugimi. 

Izkušnje v Mehiki rojenega Artura so se tudi po zaslugi njegove matere, pevke Lupe Valero, nakopičile v močno glasbi predano osebnost, ki se je razvijala v mladosti ob igranju klavirja, še posebej po letu 1965, ko se je družina iz Mehike preselila v New York. Formalno glasbeno izobrazbo je Arturo pridobival na Srednji šoli za glasbo, umetnost in uprizoritvene umetnosti LaGuardia, Šoli za glasbo Manhattan in Konservatoriju za glasbo v Brooklynu. Danes govorimo o Arturu O’Farrillu kot vodji najpomembnejšega latino-jazz big banda na sceni, s katerim je dobil sedem grammyjev, zadnjega lani za album Fandango at the Wall in New York.

Po svetu je v zadnjih desetletjih zelo malo možnosti koncertnih srečanj z velikimi orkestri. Tokrat bomo Arturov big band prvič slišali v Sloveniji, sicer bo to njegov edini koncert v Evropi.

V sodelovanju z: Brane Rončel

(30. 6., 21.00, Poletno gledališče Križank)

MÚSICA POPULAR BRASILEIRA – Brazilski Afropop / Bahia

Margareth Menezes je pri nas nastopila prvič leta 1991 v Cankarjevem domu, tri leta po prelomnem koncertu Gilberta Gila v Križankah, ki je bil med prvimi brazilskimi glasbeniki, ki so polnili naše koncertne dvorane od leta 1988. Margareth, ki prihaja iz Salvadorja (Bahia), je zvesta svojim glasbenim koreninam in prepleta brazilske (samba), afriško-karibske, reggae, calypso, salsa in pop elemente v gibanje, imenovano brazilski afropop. festival ljubljanaMargareth Menezes Gibanje afropop, polno estetskih simbologij, si prizadeva za ohranitev tradicije in zgodovine, hkrati pa dodaja nove plasti inovacij. Oblikuje nekaj povsem novega, navdihujočega in sodobnega. Vse našteto lahko slišimo na njenih številnih albumih, od tistega zgodnjega z naslovom Elegibô,  ki ga je produciral in ji tudi sicer bil v veliko pomoč David Byrne (Talking Heads). Autêntica  (2019) pa je naslov albuma, za katerega je prejela  nominacijo za latino-grammy. Leta 2021 je bila uvrščena med sto najvplivnejših temnopoltih osebnosti na svetu. 

Margareth Menezes pa s svojim gromkim glasom in nalezljivo, močno ritmično, neustavljivo plesno glasbo ni le glasbenica, ampak tudi aktualna brazilska ministrica za kulturo. Z Gilbertom Gilom (kulturnim ministrom od leta 2003-2008) sta velikokrat natopila skupaj, tudi na njenem albumu Naturalmente  (2008) in istega leta na otvoritvenem koncertu svetovne razstave Expo v Zaragozi. Pridite na ples.

V sodelovanju z: Brane Rončel

(21. 7., 21.00, Poletno gledališče Križank)

THE CHICK COREA SYMPHONY TRIBUTE RITMO

Chick Corea je bil ameriški jazz pianist in skladatelj, ki je v poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja kot član zasedbe Milesa Davisa sodeloval pri rojstvu jazz fusiona. Pozneje se je usmeril v prosto improvizacijo in ustanovil legendarno skupino Return to Forever ter sodeloval z vrsto drugih jazz velikanov, kot sta Gary Burton in Herbie Hancock.

Z nagrado grammy je bil nagrajen kar 27-krat. Njegove skladbe bo izvedel ADDA Simfònica Alicante (Simfonični orkester Avditorija Alicante ADDA), ki pod vodstvom šefa dirigenta Josepa Vicenta s svojo inovativnostjo in slogovno vsestranskostjo navdušuje občinstvo po vsem svetu. Španski orkester in dirigent sta bila letos s svojo zgoščenko glasbe Chicka Coree nominirana tako za nagrado grammy kot latin grammy. festival ljubljanaNa odru se jim bodo pridružili Trio Emilio Solla, flamenko pevec in saksofonist Antonio Lizana, trobentač David Pastor ter izkušeni kubansko-ameriški saksofonist in klarinetist Paquito D‘Rivera. Ta je bil član kubanske skupine Irakere, v osemdesetih letih pa je začel voditi številne skupine v ZDA. V karieri je sodeloval z najuglednejšimi ameriškimi orkestri in ustvaril mnogo plošč, ki spajajo bebop, klasično, latino jazz ter karibsko glasbo in ki so prejele najvišje ocene kritikov ter zasedale vrhove lestvic najboljših jazz albumov. Je edini izvajalec, ki je prejel nagrado grammy tako v kategoriji klasične kot latino glasbe.

(23. 7., 21.00, Poletno gledališče Križank)festival ljubljanaPaquito D‘Rivera 

ZAPPA DAY IN LJUBLJANA

Kontroverzni ameriški skladatelj, rock glasbenik, kitarist, pevec, vodja skupine The Mothers of Invention in borec proti cenzuri ter glasen kritik glasbene industrije Frank Zappa je bil avtor slogovno zelo raznolike glasbe. Opiral se je tako na popularno glasbo sredine prejšnjega stoletja kot na zvočne svetove skladateljev, kot so Igor Stravinski, Charles Ives, Edgard Varèse in Karlheinz Stockhausen, s čimer je pričaral večplastne teksture ter nenadne spremembe značaja, ki ustvarjajo učinka brechtovske odtujenosti in dadaistične konfrontacije.

Njegov opus bosta z interpretativno globino predstavila uveljavljena zasedba Ensemble Dissonance, ki je z izvajanjem tehtnih sodobnih slovenskih del in klasičnih mojstrovin pustila pečat v slovenskem kulturnem prostoru, ter Jonathan Stockhammer, s katerim so nastopili lani (Mahler v Ljubljani).  Dirigent se posveča eksperimentalnim in nekonvencionalnim koncertnim formatom, s katerimi ustvarja nove poslušalske izkušnje. V vlogi solista bo nastopil kitarist Vlatko Stefanovski, ki slovi po edinstveni tehniki in tonu. V zadnjih letih je igral in snemal po vsem svetu z vrhunskimi glasbeniki, kot so Tommy Emmanuel, Stochelo Rosenberg, Gibonni, Jan Akkerman, Teodosi Spasov, Stefan Milenković, Kudsi Erguner, Bojan Z., Manu Katche, Toni Levin in drugi.

(19. 8., 20.30, Poletno gledališče Križank)festival ljubljanaVlatko Stefanovski

Ena vstopnica velja za vse štiri koncerte, zato jo skrbno shranite

 Arturo O’Farrill & Afro Latin Jazz Orchestra (30.6.)

Margareth Menezes (21.7.)

The Chick Corea Symphony Tribute Ritmo (23.7.)

Zappa Day in Ljubljana (19.8.)festival ljubljana Arturo O’FarrillObiskovalce obveščamo, da bodo na koncertu Margaret Menezes stojišča, na ostalih treh koncertih pa sedišča.

Hvala za pozornost, ki jo namenjate programu Festivala Ljubljana.

Klikni za nakup VSTOPNICE

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča