4. Zimski festival v znamenju Beethovna

CITYLIFE 18.12.2019
4. Zimski festival v znamenju Beethovna

Beethovnova glasba je po eni strani izrazito močna, po drugi melanholična, predstavlja pa zmago človeškega duha in njegovo osebno zmago nad eno največjih tragedij, ki lahko doleti skladatelja – izgubo sluha. Kot bi se z jezo, močjo in uporniškim duhom zoperstavljal izzivom gluhosti in obenem ustvarjal dela neslutene veličine. 

Veliki skladatelj v Ljubljani

Ludwig van Beethoven ima za Ljubljano poseben pomen, saj je leta 1819, natanko leto dni po prvi izvedbi njegove Pastoralne simfonije v Ljubljani, postal eden od častnih članov Filharmonične družbe. Tej je slavni skladatelj celo poslal prepis partiture z lastnoročnimi popravki, ki je shranjena v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani.

Dirigent András Keller. 

Poklon glasbenemu velikanu

Februarja prihodnje leto se mu bomo poklonili z Zimskim festivalom, ki ga organizira Festival Ljubljana. Hommage à Ludwig van Beethoven z Orkestrom Slovenske filharmonije bo združil  mednarodno uveljavljene pianiste, ki bodo predstavili vse klavirske koncerte in dve simfonični deli iz Beethovnove obsežne glasbene zakladnice. Na treh koncertih bodo nastopili pianisti Imogen Cooper in Aleksej Volodin pod vodstvom Bojana Suđića, Leonel Morales in Tatjana Ognjanović pod taktirko Andrása Kellerja, festival pa bo sklenil uveljavljeni domači pianist Aleksander Gadžijev pod taktirko Jana Lathama-Koeniga.  

Več na: ljubljanafestival.si

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča