Recept - slastni veganski browniji za deževne dni
Deževni dnevi kar kličejo po peki. Navijmo radio do konca, pripravimo sestavine in naj se zabava prične. Tokrat vse ljubitelje sladkih dobrot vabimo, da se nam pridružijo pri pripravi slastnih veganskih kolačkov - brownijev. To je čokoladna poslastica brez mlečnih izdelkov in jajc, ki se topi v ustih. Recept je tako enostaven, da bomo morali pri pripravi paziti edino na to, da bomo spekli dovolj čokoladnih priboljškov za vse.
Čokoladni browniji so popolni za vegane in ljudi, ki se držijo diete brez mleka, a še vedno želijo pojesti nekaj božanskega. Tudi, če ste prepričani, da veganska dieta ni za vas in da enostavno ne morete brez mlečne čokolade, morate našemu receptu za enostavne brownije na veganski način obvezno dati priložnost. Gre za zasvojljivo dobro sladico, ki vas ne bo pustila malodušnih. Pa čeprav jenarejena brez mlečnih izdelkov ali jajc. .
Sestavine
- 2 žlici mletega lanenega semena
- 200 g temne čokolade, grobo narezane
- ½ žličke kavnih zrnc
- 80g kokosovega olja plus dodatek za mazanje
- 125 g moke (lahko je tudi kokosova ali mandljeva)
- 70 g mletih mandljev
- 50 g kakava v prahu
- ¼ žličke pecilnega praška
- 250 g rjavega sladkorja
- ¼ žličke soli
- 1½ žličke vanilijevega ekstrakta
- maline, sladoled ali čokoladne kapljice za dekoracijo
Priprava
1. korak
Pečico nastavimo na ventilatorski način in segrejemo na 170 stopinj. Kvadratni pekač premera 20 cm namastimo in obložimo s peki papirjem. Laneno seme zmešamo s 6 žlicami vode in pustimo stati vsaj 5 minut.
2. korak
V kozici na majhnem ognju stopimo 120 g čokolade, kavo in olje s 60 ml vode. Pustimo, da se zmes nekoliko ohladi.
3. korak
V skledo stresemo moko, mandlje, kakav, pecilni prašek in ¼ žličke soli ter premešamo, da odstranimo morebitne grudice. Z ročno metlico vmešamo sladkor v stopljeno čokoladno mešanico in dobro stepamo, dokler zmes ne postane gladka in sijoča, pri čemer pazimo, da se ves sladkor dobro raztopi. Vmešamo mešanico lanenih semen, vanilijev ekstrakt in preostalo čokolado, nato še mešanico moke. Zmes vlijemo v pripravljen model.
4. korak
Pečemo 35-45 minut, dokler zobotrebec, zaboden v sredino, ne pride ven suh oziroma z vlažnimi drobtinami. Pustimo, da se kolač popolnoma ohladi v modelu, nato pa narežemo na manjše kvadrate. Shranjujmo v nepredušni posodi in pojemo v treh dneh.
Foto: Ella Olsson