Foto: Ikea

Trendi za interier 2020 - Nazaj k pomirjajoči naravi

Valentina Jarc

V novem desetletju bodo pametne domove in milenijsko rožnato barvo nadomestili analogne naprave in zemeljski odtenki. Minimalistične prostore s hladnimi in praznimi stenami, v katerih pozornost vzbujajo veliki televizijski sprejemniki in ostala tehnološko napredna oprema, bodo notranji oblikovalci v skladu z duhom časa zapolnili z domačimi knjižnicami in umetniškimi galerijami.

Snežno belino bodo zamenjale barve – poleg klasično modre, ki so jo za barvo leta okronali pri barvni avtoriteti Pantone, bodo to opečnata, jantarjeva, ognjeno pomarančna, bež in mint barva.

Žameten kavč.

Ljubezen do narave in življenja 

Ker nas vedno več živi in dela v urbanih okoljih in ker večino časa preživimo v zaprtih prostorih, izgubljamo oprijemljiv občutek za naravni svet. Oblikovanje prav zaradi tega za novi temelj postavlja biofilijo – ljubezen do narave in življenja. Naši domovi postajajo vse bolj zdravju prijazni, pomirjujoči in udobni, notranje oblikovanje pa trajnostno in okoljsko odgovorno. Poleg priljubljenih naravnih materialov, kot so les, kovina, keramika, juta in kamen, bodo letos v domovih svoje mesto našli tudi inovativni biorazgradljivi organski materiali. Med njimi je tudi Dust London, ki orje ledino na področju dekorativnih elementov iz čajnih odpadkov. Vsak kos iz kolekcije je izdelan ročno, na voljo pa so v trendnih barvnih odtenkih – od subtilno zelene barve poprove mete do razkošno toplega odtenka čaja rooibos.

Posoda za rože iz organskega materiala Dust London. Foto: dustlondon.com

Toplo zatočišče pred zunanjim svetom

Modernističen skandinavski slog bo dobil toplejšo in domačnejšo preobleko, naši kavči pa se bodo preprosto požvižgali na to, da ljudje v novi dekadi stremimo k zdravemu življenjskemu slogu. Z zaobljenimi linijami in bogatimi materiali, kot je na primer luksuzen žamet, bodo nudili tolažeče udobje.

Fotogalerija

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča