Interier - kako pravilno naoljiti leseno teraso?

CITYLIFE 27.05.2023
interier---kako-pravilno-naoljiti-leseno-terasofotoshutterstock103

Les lahko zaščitimo z različnimi premazi (akrilnimi, poliuretanskimi, oljnimi oziroma vodnimi ali topilnimi, sintetičnimi ali naravnimi …). Pri zaščiti lesa z naravnimi rastlinskimi olji na primer poudarimo njegove lastnosti: naravno barvo, estetski videz in toplino. Torej lastnosti, ki si jih želimo na leseni terasi. Oljenje lesenih površin ni zapleten postopek, vseeno pa so nekateri koraki nujni za ustrezno zaščito lesenih zunanjih površin. 

interier kako pravilno naoljiti leseno terasofotoshutterstock104

Čiščenje

Les mora biti pred nanosom olja suh, odprašen, brez maščob, voska in drugih nečistoč. Zato lesene deske na terasi očistimo z metlo ali mehko krtačo, da odstranimo grobo umazanijo. Po potrebi lesene površine enakomerno pobrusimo, saj lahko neenakomerno obrušena lesena površina povzroči različno vpijanje olja, kar se kaže v lisavosti in neenakomerni stopnji sijaja površine.  

interier kako pravilno naoljiti leseno terasofotoshutterstock101

Nanašanje olja

Ko je lesena površina očiščena in popolnoma suha, lahko nanjo nanesemo olje. Izberimo ustrezno olje, na primer Belinka Oil Decking, ki je primerno za zaščito in nego zunanjih pohodnih lesenih površin iz odpornejših vrst lesa (macesna, hrasta, akacije, kostanja in tropskega lesa, kot sta npr. tik in bangkirai). Takšno olje prodira globoko v les, poudari njegov naravni videz, površina pa je na dotik prijetno mehka. Tako oljena površina je v celoti zasičena in odporna proti obrabi, vodi in ostalim tekočinam, deloma tudi UV-žarkom.

belinka oil decking 075l

Najbolje je, da oljimo na dan, ko je temperatura zraka med 15 in 25 stopinj C in zračna vlažnost ne presega 75 %. Olje pred nanašanjem dobro premešamo, nato pa ga v izdatni količini nanesemo po površini in razmažemo z valjčkom ali čopičem. Olja naj bo toliko, da se ne vpije takoj, temveč naj ostane na površini. Pustimo ga 10 do 20 minut, da se dobro vpije. Če leseno teraso ščitimo prvič, nanesemo dva sloja olja v presledku 24 ur, sicer zadostuje že en sloj.

Brisanje

Odvečno olje temeljito obrišemo s suho vpojno krpo, ki ne pušča vlaken. Po uporabi jo nujno namočimo v vodi ali sežgemo, saj lahko v nasprotnem primeru pride do njenega samovžiga. Olje se po aplikaciji površinsko posuši v nekaj urah, vendar po njem ne hodimo 24 ur, da se v celoti tudi globinsko utrdi. 

interier kako pravilno naoljiti leseno terasofotoshutterstock100

Da bi oljena površina ostala dolga leta negovana in vzdrževana, jo moramo redno pregledovati in jo po potrebi obnoviti s tankim slojem osvežilnega olja. V praksi terasne površine zaščitimo vsaj enkrat na leto, običajno spomladi, ko so pogoji najugodnejši.

interier kako pravilno naoljiti leseno terasofotoshutterstock102

Več na belinka.com/sl!

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika