Na festivalu SONICA 2024 letos izjemno: prihaja Nicolás Jaar!

Valentina Jarc 29.03.2024
4252850877816777406571032057378331472404099n

Tema festivala SONICA 2024 je Glocalisation (oziroma »glokalizacija«), ki predstavlja logično nadaljevanje lanskoletne teme Translocal Underground. Izraz, ki predstavlja jezikovni hibrid med globalizacijo in lokalizacijo, osvetljuje napetosti med neusmiljenimi silami globalizacije in lokalnimi identitetami, prepričanji in tradicijami, predvsem na področju sodobne elektronske in eksperimentalne glasbene ustvarjalnosti. Letošnji program vključuje usvarjalke in ustvarjalce, ki v svoji praksi stavijo na hiperspecifične estetike, ki izhajajo iz lokalnih in regionalnih senzibilnosti ter tako kljubujejo globalni kulturni uravnilovki.

4311777637966687224913388953859674826832555nLetošnja edicija prinaša štiri konceptualno zaokrožene dogodke!

Na otvoritvenem večeru v Cukrarni se bo z avdiovizualnim spektaklom ‘Jbal Rrsas’ predstavila ambasadorka sodobne arabske elektronike, tunizijska producentka in glasbenica Deena Abdelwahed. 

Osrednji koncert v Kinu Šiška prinaša slovensko premiero Nicolása Jaara, enega največjih imen avtorske elektronske glasbe 21. stoletja, ki bo predstavil nov projekt JAAR, »improviziran nastop za bas klarinet in elektroniko«. Jaar bo v času festivala izvedel tudi eksluzivno 4-dnevno zvočno delavnico, ki je posvečena ambicioznim ustvarjalkam in ustvarjalcem iz Srednje in Vzhodne Evrope ter Balkana.

Klubski dogodek v Channel Zeru obeta plesno vročico z didžejema re:ni in Lakso, predstavnikoma sodobne britanske techno/bass psihedelije. 

Za zaključek v velikem slogu in omamno masažo vseh čutil pa bo v Klubu CD poskrbel zastavonoša sodobne ambientalne glasbe, kenijski producent in zvočni umetnik KMRU.

Festival SONICA prinaša tudi nastope cenjenega vietnamskega eksperimentalnega kolektiva Rắn Cạp Đuôi, premiero novega albuma domačega multiinstrumentalista Iztoka Korena, slovenski debi poljske eksperimentalne skladateljice Martyne Baste, nastopa italijanskega zvočnega maga Nicole Rattija in francoskega transžanrskega fenomena NZE NZE ter vratolomne klubske selekcije srbskega mojstra SAUD-a in domačega talenta Fujite Pinnacla.

Izpostaviti moramo tudi premiero SONICA rezidence 2024, predstavitev novega skupnega projekta ameriške skladateljice Bridget Ferrill ter slovenske harfistke rouge-ah in vizualne umetnice Pixel Bambi.

Zanimiv bo tudi spremljevalni program: 

V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova si lahko do 28. aprila ogledamo razstavo špansko-katalonskega umetnika Marca Vilanove z naslovom Cascade (AV instalacija). V petek, 19. aprila, se bo MoTA LAB-u odvilo predavanje Zvok v prostoru italijanskega pedagoga in skladatelja Nicole Rattija, sledilo pa bo odprtje dveh razstav. Ogledali si bomo lahko interaktivno razstavo Fohramoos, ki jo pripravljajo avstrijska umetnika Stefan Kainbacher in Robert Lang s študenti, in prisluhnili zvočni instalaciji 'in habitus with' kenijskega zvočnega umetnika/glasbenika KMRU-ja, ki bo v soboto tudi odgovoren za sklepni nastop letošnje edicije.

Vse vstopnice so na voljo tukaj.

Izbor urednika