KAR OBLIKUJEJO ŽIVALI: KAKO EVOLUCIJA VPLIVA NA TEHNOLOGIJE PRIHODNOSTI

Helena Peterlin 03.04.2022
foto-2razvoj-na-viasat-nature

Žirafe bi lahko revolucionirale obleke za potovanje v vesolje
Vrat odrasle žirafe je dolg več kot dva metra. Da bi kri črpala tako visoko, potrebuje ogromno srce: če smo natančni, štiridesetkrat večje od človeškega. Kaj pa, če se žirafa skloni? V normalnih okoliščinah bi dobila v glavo toliko krvi, da bi eksplodirala, a najvišja žival na svetu se je naučila kljubovati gravitaciji. Zato uporablja mišice in posebne zaklopke za uravnavanje pretoka krvi po telesu: ko dvigne glavo, se njene arterije z debelejšimi stenami v spodnjih predelih zožijo, tako da kri tam ne zastaja, ampak teče proti glavi, in ko se upogne navzdol, se mišice v vratu skrčijo in tako preprečijo, da bi toliko krvi priteklo v glavo.

Ekipa trenutno razvija oblačila za astronavte in pilote reaktivnih letal, ki delujejo na podoben način. Na astronavta bi lahko med izstrelitvijo vesoljskega plovila vplivala desetkratna sila zemeljske gravitacije, in če skozi možgane ne bi priteklo dovolj krvi, bi lahko omedlel ali celo umrl. To oblačilo bi posnemalo način delovanja žirafinega telesa, tako da bi povečal pritisk v določenih delih človeškega telesa ob pravem času in v pravem razmerju ter tako preprečilo motnje pretoka krvi in zagotovilo, da bi možgani še naprej prejemali zadostno količino krvi – celo pri silah od 9 do 11 G. To bi lahko bistveno spremenilo potovanja v vesolje.»Govor« delfinov bi lahko bil ključ do napovedovanja cunamijev
Še dandanes lahko cunamiji, ki jih povzročijo podvodni potresi, ljudi zelo presenetijo. Resda imamo senzorje, ki lahko zaznajo tudi najmanjše premike Zemlje na morskem dnu, vendar je prenos signalov, ki se dogajajo pod vodo, velik izziv. Na srečo ima narava že rešitev za ta problem.

Delfini so čudež evolucije: delujejo v timih in se vokalno sporazumevajo, njihov »govor« pa obsega veliko širši razpon frekvenc kot naš. In v enem samem »žvižgu« lahko prenesejo veliko informacij – informacij, ki jih človeško uho niti ne zazna. Medtem ko je radijska frekvenca v vodi popolnoma neuporabna – zaradi odmevov, sprememb v gostoti vode, terena, zračnih mehurčkov itd. – glasovi delfinov najdejo svoj cilj, ker nenehno umerjajo frekvence, ki jih uporabljajo, da zagotovijo najboljši možni prenos, in za premagovanje odbojev in drugih motenj prenašajo sporočilo na več frekvencah hkrati, ki ga nato lahko dekodirajo in sestavijo v svojih glavah. 


To optimizirano sporočilo, ki se prenaša v več frekvenčnih pasovih, poskušajo nekateri znanstveniki reproducirati kot del uvajanja podvodnega brezžičnega internetnega omrežja. Takšno omrežje bi nam omogočilo veliko boljše razumevanje delovanja globin morja, ki nam je bolj ali manj skrito. V primeru podvodnega potresa bi imeli takojšnje informacije o dogajanju in njegovem vplivu, ki bi lahko bile ključnega pomena pri reševanju življenj. Tehnologija je še vedno v zelo zgodnji fazi razvoja, vendar predstavlja našo prednostno nalogo, saj 40 odstotkov človeštva živi v bližini morskih obal.


Narava je polna čudežev – ali popolnih strojev, če želite –, ki nam lahko pomagajo preoblikovati sedanjost, da rešimo prihodnost: od živali, ki znajo preživeti v puščavi, kot so kamele do gob, ki so tolerantne na radioaktivnost in polžev, ki 'jedo svetlobo': vsi našteti so predmet serije Razvoj – izključno na programu Viasat Nature.

Izbor urednika