Top 5 filmskih premier v začetku leta 2018

Teja Korošec
Foto: IMDB

Krčenje (Downsizing)

V satirični družbeni drami Krčenje sledimo zgodbi zakoncev, ki se odločita, da bosta življenje zaradi finančnih ugodnosti nadaljevala v pomanjšani obliki. Ko se Audrey tik pred revolucionarnim postopkom krčenja premisli, se mora 12-centimetrski Paul v idiličnem naselju pomanjšanih ljudi znajti sam. Miniaturni filmski eksperiment nas sooči s pomanjkljivostmi sodobne družbe. Med 4. in 10. januarjem bo predpremierno predvajan v ljubljanskem Kinodvoru, na redni spored pa prihaja dan za tem.

Potnik (The Commuter)

18. januarja v naše kinematografe prihaja eden bolj napetih filmov prihajajočega leta z Liamom Neesonom v glavni vlogi. Kriminalni triler Potnik nam prikaže zgodbo zavarovalnega agenta Michaela, ki se z dela vsak dan vrača z istim vlakom, a se ena izmed voženj spremeni v pravo nočno moro. Če pred prihodom na končno destinacijo ne odkrije identitete skritega potnika, so posledice lahko usodne.

Preberite še: 6 novih televizijskih serij, ki jih bomo gledali to zimo

Lady Bird

Lady Bird je pretresljiva in hkrati komična drama o odnosu med mamo in hčerkoki že žanje nominacije za največje svetovne filmske nagrade. Uporniška najstnica Saoirse hrepeni po avanturah in novih priložnostih, pri čimer prihaja navzkriž svoji predani, a tudi trmasti mami. Predpremierno bo film prikazan v Kinodvoru med 8. in 14. januarjem.

Fantomska nit (Phantom Thread)

Z novim letom na velika platna prihaja tudi poslednji film trikratnega oskarjevca Daniela Day-Lewisa. Fantomska nit prikazuje življenje uspešnega modnega oblikovalca Reynoldsa Woodcocka, ki v 50. letih prejšnjega stoletja oblači pripadnike londonske visoke družbe. Navdih za svoje kreacije Reynolds išče med številnimi ljubicami, kar pa se spremeni, ko spozna mlado in odločno Almo. Težko pričakovani film si lahko predpremierno ogledamov Kinodvoru od 15. do 21. januarja, na spored pa prihaja 22. februarja.

Najtemnejša ura (Darkest Hour)

Navdihujoča resnična zgodba o britanskem premierju Winstonu Churchillu v slovenske kinematografe prihaja 25. januarja. Najtemnejša ura je filmska upodobitev človeka, katerega odločitve so spremenile tok zgodovine. Churchill se je namreč zoperstavil pogajanjem z nacisitčno Nemčijo in osnoval britanski odpor.

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča