Svetovni dan otrok: otroci prevzemajo vodenje Slovenije

Tina Lagler 16.11.2017
Otoric

Svetovni dan otrok bodo 20. novembra letos tudi pri nas zaznamovali otroci, ki bodo za en prevzeli najpomembnejše vloge v politiki, medijih, gospodarstvu, šolstvu, športu in kulturi. Gre namreč za globalno pobudo UNICEF-a, ki otrokom po svetu daje priložnost, da je njihov glas slišan in tudi upoštevan.

V pristojnih uradih se bodo tako pri nas otroci znašli v vlogi medijev, pa tudi v vlogi predsednika Republike Slovenije, predsednika Vlade Republike Slovenije in na družbenih omrežjih predsednika Državnega zbora. Hkrati bomo iz vrst najmlajših dobili tudi ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, na družbenih omrežjih ministrico za izobraževanje, znanost in šport ter župane dvanajstih občin, ki bodo ključe mesta za en dan predali otrokom.UNICEF bo s prevzemi najpomembnejših vlog s strani otrok po celem svetu obeležil letošnji svetovni dan otroka, ki sovpada z 28. obletnico sprejema najpomembnejšega dokumenta za otroke - Konvencije o otrokovih pravicah. Foto: Nik Rovan

Na ta pomemben dan bodo otroci  razkrili svojo vizijo, želje in izzive za prihodnost, ki si jo želijo sooblikovati z odraslimi. Podatki bodo temeljili na raziskavi UNICEF-a Slovenije in Mediane, ki je merila zadovoljstvo otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji. Otroci bodo odrasle pozvali k ustvarjanju sveta, v katerem lahko za vsakega otroka omogočimo zdravje, izobrazbo, zaščito pred nasiljem in izkoriščanjem ter enake možnosti za razvoj. Za uresničevanje otrokovih pravic si moramo prizadevati vse dni v letu in vsak od nas ima pri tem pomembno vlogo.


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča