Slovenija kot čudovita filmska kulisa

Tina Lagler 18.04.2017
Slovenija kot čudovita filmska kulisa

Kako lepo se nam zdi, ko kdaj stopimo na kraj, kjer so posneli film, reklamo, videospot – nekaj, kar je ovekovečeno na filmskem traku in kar smo videli zgolj v kinu ali na televiziji v udobju domačega kavča. To verjetno najbolj občutimo v tujini. Na počitnicah v Dubrovniku je seveda obvezen ogled seta snemanja Igre prestolov, v Maroku lokacije Bombne misije, v Tuniziji Vojne zvezd, na Novi Zelandiji trilogije Gospodar prstanov in še bi lahko naštevali. Že če samo stopiš z letala čez lužo in se pelješ po ameriških ulicah, je vse kot iz filmov. Avtomobili, hiše, kolibe, pokrajina. Ta film, tista reklama, najljubši videospot. Toda, kaj je bolj verodostojno od realne filmske kulise in scene, zaradi katere zapirajo cele ulice, ceste, podzemne in železniške postaje, kavarne, muzeje, hotele in številne druge znamenitosti?

Stara Ljubljana je nadvse primerna za snemanje filmov z zgodbo, postavljeno v prejšnja stoletja.

Idealna dežela

Tudi pri nas se vse večkrat zgodi, da nas po radiu obveščajo o zaprtju cest in ulic zaradi snemanja. Naša pokrajina je za snemanje filmov in oglasov nadvse privlačna, saj se na 20 tisoč kvadratnih metrih, kolikor jih meri Slovenija, razprostirajo hribi, gore, kraške planote, vinogradi, travniki, pašniki, vasi in mesta z ljubkimi ozkimi uličicami, ki kar vabijo, da jih kdo posname. Pa na obalo nikar ne pozabimo! Manjkajo nam torej le velemesta, toda tudi to v postprodukciji mojstri računalniško ustvarjenih slik zlahka uredijo. Predlani je namreč prestižna avtomobilska znamka Jaguar v Ljubljani v poznih večernih urah snemala reklamo, za katero so prizore posneli v samem središču, na Tromostovju in pri magistratu, nekaj pa tudi na Dunajski cesti. In prav tam je s severne ljubljanske obvoznice prihrumel črn jaguar in se odpeljal proti mestu. Nič posebnega, bi si mislili, če ne bi bila v končnem izdelku, ki je na ogled tudi na spletu, naša prestolnica videti kot prava metropola. Vse tam od World Trade Centra proti jugu so se razprostirali razsvetljeni nebotičniki – prav neverjeten razgled! In ker za snemanje danes več kot očitno niso več potrebne ogromne kulise, kakršne so postavljali nekoč, je prav Slovenija idealna dežela za snemanje reklamnih spotov in filmov.

Filmska ekipa, ki je ob Soči posnela hollywoodski spektakel, je štela okoli 1.100 članov.

Odkrili so nas Indijci in Korejci

Avgusta in septembra leta 2012 so Ljubljano, Piran, Postojnsko jamo in Bled preplavile kamere indijske filmske ekipe, ki je tam v sedmih dneh posnela prvi v Sloveniji posnet bollywoodski film z naslovom Naayak. Ta je v začetku leta 2013 že dosegel indijske kinematografe in poskrbel, da so sončno podalpsko deželo odkrili tudi skavti oziroma iskalci filmskih lokacij. Posledično je Ljubljana v letih 2013 in 2014 postala snemalna kulisa za pet indijskih filmov ter s skladbo Dance Raja tudi za videospot in napovednik za film Super Ranga. Lani so poleg Ljubljane in Pirana za snemalno kuliso indijskega akcijskega trilerja Mr. Airvata izbrali še Celje, Jezersko in Logarsko dolino. K nam so jo mahnili tudi korejski televizijski ustvarjalci. 66 članov je štela ekipa, ki je prav tako v prestolnici, Piranu in na Bledu posnela prizore za serijo Dear my Friend, katere rdeča nit so zgodbe o prijateljstvu in ljubezni ne glede na leta.

Zaradi gradu na pečini in cerkvice na otočku sredi jezera je Bled nadvse priljubljena lokacija ne le za turiste, temveč tudi za filmarje.

Vrhunec filma tudi vrhunec snemanja v Sloveniji

Svoj čas pa se je veliko govorilo tudi o snemanju znamenitih Zgodb iz Narnije. Leta 2007 je 1100-članska ekipa filma Zgodbe iz Narnije – Princ Kaspijan z režiserjem Andrewom Adamsonom na čelu za vrhunec filma – beg 30 konjenikov in 300 vojščakov čez lesen most – izbrala prav lepote Posočja. Prav to snemanje je pri nas najbolj odmevalo, čeprav velja na tem mestu omeniti tudi snemanje koprodukcijskega film Postali bomo prvaki sveta v Ljubljani, ki prikazuje, kako je jugoslovanska košarkarska reprezentanca leta 1970 v prestolnici osvojila naslov svetovnih prvakov. Prav nostalgični prizori ljubljanskih ulic vzbudijo veliko zanimanja in tako vselej radi pogledamo slovenske klasike Vesna, To so gadi in Sreča na vrvici. Med starejšimi tujimi filmi, ki so jih deloma posneli pri nas, pa ne smemo spregledati italijanskega filma Madamigella di Maupin, v katerem so pročelja starih ljubljanskih hiš postavili v 17. stoletje, ali pa avstrijske zgodovinske drame Wir sind am Leben, ki so jo namesto pri sosedih Avstrijcih posneli pri nas.

Na reki Soči so posneli vrhunec filma Zgodbe iz Narnije – Princ Kaspijan, snemanje katerega je pri nas tudi najbolj odmevalo.

Od Mangarta do Goriških brd

Četudi pri nas za promocijo Slovenije (še) niso v celoti izkoristili presunljivih snemalnih lokacij – kot to, denimo, počno v Dubrovniku, ki je zaradi serije Igra prestolov še bolj oblegan, ali v Salzburgu, kjer nas vodijo po poteh filma Moje pesmi, moje sanje – pa se lahko sami podamo na izlet po filmskih lokacijah. V okolici Mangarta, Loga pod Mangartom, na Vršiču in v bližnji Trenti lahko občudujemo pokrajino, ki je kot kulisa služila oglasom za Škodo, pijačo mountain dew in Deutsche Telekom, na prav poseben ogled pa seveda vabijo tudi Brda, saj si lahko v okviru Kleti Brda ogledamo lokacije, ki jih občudujemo v domači seriji Ena žlahtna štorija, in se mimogrede ob kapljici tamkajšnjih vin okrepčamo še s pravim briškim kosilom.

Iskalci lokacij za snemanje radi priporočijo okolico Bovca in Mangart.

Top 7 oglasov, posnetih pri nas:

  • Milka »Lost & Found«
  • Peugeot 208 »Hands«
  • Dragons of Atlantis
  • Jaguar »Alive«
  • Audi A5 »The Swan«
  • Cafe Royal Espresso (z Robbiejem Williamsom)
  • Game of War (s Kate Upton)

Tako je videti filmska scena v studiu Viba filma v Ljubljani. Ta ima dva snemalna studia s produkcijskima sobama; večji meri 720 kvadratnih metrov, manjši pa 460.

Zanimivost:

Kar nekaj tujih produkcijskih hiš je že snemalo na slovenskih tleh. Med drugim so s svojimi ekipami k nam prišli H2 Films, ki imajo sedež v Dublinu, Londonu in Cape Townu, Furlined – produkcijsko podjetje s sedežem v Los Angelesu, New Yorku in Londonu, Smarthouse Films iz Amsterdama in med drugim tudi Partizan, ki ima sedeže v Parizu, Londonu, New Yorku, Los Angelesu, Sao Paulu in Berlinu. Pri nas za produkcijo oglasov in filmov skrbijo produkcijske hiše, kot so Bas Production, Perfo Production, Studio Arkadena, Comrad Film, Kinomotel, VPK, Invida, Bela Film in Mangart.

Izbor urednika