Najbolj estetski filmi preteklih desetletij

Teja Korošec 04.08.2017
Foto: IMDB

Edvard Škarjeroki (Edward Scissorhands), 1990

Mistična zgodba o Edvardu s škarjami namesto rok. Iz samotnega dvorca se preseli v mesto, kjer se stvari začnejo zapletati. 

Romeo + Julija (Romeo + Juliet), 1996

Sodobna upodobitev ene največjih ljubezenskih zgodb vseh časov je postala pravi uspeh. Poleg ohranitve originalnega dialoga je to zagotovo tudi zasluga prelepe kostumografije in čarobnih kadrov.

Deviški samomori (The Virgin Suicides), 1999

Foto: IMDB

Skupina mladih fantov postane obsedena s petimi skrivnostnimi sestrami, ki v 70. letih odrezane od sveta s svojimi strogimi starši živijo v predmestju Detroita. 

Sovraštvo (La Haine), 1995

Črnobeli film prikazuje 24 ur življenja treh moških iz francoskega geta. Zgodba postane napeta, ko eden izmed njih najde izgubljeno pištolo.

Preberite še: 10 najboljših filmov o modi vseh časov

Sladko življenje (La Dolce Vita), 1960

Ikonični film Sladko življenje je nastal že daljnega leta 1960. Kopanje protagonistke v rimski fontani Trevi še danes povzroča težave lokalni policiji, saj jo marsikateri oboževalec filma želi posnemati. 

Samski moški (A Single man), 2009

Colin Firth blesti v vlogi obupanega profesorja, ki se po smrti partnerja ne zmore več spopadati z vsakodnevnim življenjem. 

Stekli psi (Reservoir Dogs), 1992

Foto: IMDB

Tarantinov film Stekli psi se lahko kljub brutalni zgodbi pohvali z osupljivo estetiko in stilsko dovršenostjo. Nič čudnega, da spada med najbolj legendarne filme 90. let.

Ameriški žigolo (American gigolo), 1980

Julian služi kruh kot moški spremljevalec starejših gospa. Stvari se zapletejo, ko je po krivem obtožen umora.

Izbor urednika