Modne ikone na obisku v Sloveniji

Klavdija Rupar 10.07.2018
Foto: Umetnostna galerija Maribor

Seveda pa ne moremo mimo znamenitega portreta Marylin Monroe med snemanjem filma Neprilagojeni iz leta 1960. Takrat je bila Marylin Monroe še poročena s svojim tretjim možem, dramatikom Arthurjem Millerjem. Ravno na snemanju pa je slednji spoznal fotografinjo Inge ter se že čez dve leti z njo poročil. Čeprav bi lahko Inge obsodili rivalstva, je posnela enega najbolj iskrenih portretov dive Marylin Monroe; fotografijo, kjer znana blondinka ni predstavljena kot sex bomba, temveč predana  igralka, ki se pripravlja na vlogo v filmu. 

Audrey Hepburn, Durango, Mehika, 1958 // foto: Inge Morath, Magnum Photos, Fotohof archiv

Razstava del Inge Morath v Umetnostni galeriji Maribor zajema celoten fotografski opus umetnice. Gre za prvo retrospektivno razstavo v Sloveniji ter v takšnem obsegu v širši regiji. Na ogled bo več kot 200 del, ki predstavljajo njene prve fotografske projekte iz zgodnjih petdestih let 20. stoletja v Španiji in Benetkah, obsežno serijo portretov umetnikov, ki jih je spremljala vse življenje, in sega od intenzivnega raziskovanja New Yorka, njenih potovanj vzdolž Donave vse do Romunije, do posnetkov iz Maribora ob koncu njenega življenja. 

Gloria Vanderbilt, slikarka in modna oblikovalka New York, ZDA,1956 // foto: Inge Morath, Magnum Photos, Fotohof archiv

Razstava je nastala v sodelovanju s Fotohof Salzburg in s podporo Avstrijskega kulturnega foruma. Partner projekta je galerija Photon – Center za sodobno fotografijo.

Otvoritev razstave bo v petek 29. junija ob 19.00.

PROGRAM OB RAZSTAVI
vodstva sobote, 7. in 21. julij 2018 ter 4. in 18. avgust 2018, 11.00
predavanje četrtek, 19. julij 2018, 18.00

Naslovna fotografija: Marilyn Monroe med snemanjem filma Neprilagojeni, Reno, Nevada, ZDA, 1960 // foto: Inge Morath, Magnum Photos, Fotohof archiv

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča