LJUBLJANSKA VINSKA POT

CITYLIFE 04.11.2017
Ljubljanska vinska pot

Kot vsako leto doslej, se bo dve soboti zaporedoma, 4. in 11. novembra 2017, ob bogatem kulturno umetniškem programu Ljubljanske vinske poti, skupaj predstavilo okoli 160 ponudnikov vhunskega slovenskega vina in odlične kulinarike. Letos se prireditev iz tradicionalih lokacij (Stritarjeva ulica in Mestni trg) širi še na Prešernov trg in izbrane ljubljanske ulice v bližini (Prešernov trg, Wolfova, Trubarjeva, Miklošičeva in Nazorjeva), ki bodo skupaj tvorile povezano celoto prireditve.

Vinarjem in kulinarikom iz vse Slovenije se bodo tudi to leto pridružili ljubljanski gostinci in ponudniki iz projekta Okusi Ljubljane. In kot se za martinovanje spodobi, bodo pestro vinsko ponudbo dopolnila tudi mlada vina. Projekt »Pubec« bo namreč obiskovalcem ponudil številna mlada vina štajerskih vinarjev.

Otvoritev Ljubljanske vinske poti bo že tradicionalno pred Mestno hišo, kjer bodo navzoče, ob umetniškem programu, pozdravili tudi direktor prireditve Rado Stojanovič, predstavnik Mestne občine Ljubljana in aktualna slovenka vinska Kraljica Maja Žibert. Takoj po otvoritvi bo v avli Mestne hiše otvoritev arhitekturne razstave »Arhitektura in vino v centralni Evropi«, ki predstavlja sodobne vinske kleti na Češkem, v Avstriji, Sloveniji, Nemčiji, na Madžarskem in v severni Italiji, čeških arhitektov Dana Merta in Jakuba Fišerja.

Na obeh Martinovanjih v Ljubljani bodo obiskovalci lahko spremljali številne kulturno-umetniške predstave, ki jih bodo pripravili nastopajoči iz cele Slovenije. Nastopi se bodo skozi dan, vsako uro dogajali na treh prizoriščih: Nazorjeva ulica – pri Ajdovščini, Stritarjeva ulica – pri Tromostovju, Mestni trg, Prešernov trg. Obiskovalce, poleg pestrega kulturno-umetniškega programa, zopet čaka posebno presenečenje – Druga violina bo iz Ljubljanice dvignila vinski zaklad, ki ga od Poletnih vinskih razvajanj hrani v Ljubljanici.

Letošnji martinovi vinskih bosta zopet povezali partnerske hotele, trgovce, lokale, restvracije in vinarje in obiskovalcem Ljubljane ponudili novemberski, martinovo obarvan kulinarični užitek. Prav poseben povdarek bo na Nazorjevi ulici, saj želijo skupaj s partnerskima hoteloma Grand hotelom Unionom in Hotelom Slon povezati ponudnike Nazorjeve ulice in le to obiskovalcem predstaviti kot vinsko-kulinarično ulico v Ljubljani, kjer se vedno nekaj dogaja.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča