Filmske klasike brezplačno na Kongresnem trgu

CITYLIFE 20.08.2018
Letni kino

Letni kino na Kongresnem trgu bodo v ponedeljek, 27. avgusta 2018, začeli s slavnostno projekcijo filma Franceta Štiglica Na svoji zemlji, posvečeno Štefki Drolc, nedavno preminuli gledališki in filmski igralki ter častni meščanki Ljubljane. Otvoritveni večer, ki ga pripravljajo v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, bo potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ob 70-letnici prvega slovenskega zvočnega celovečernega igranega filma.
Na svoji zemlji

Po zgodnji klasiki jugoslovanskega vojnega filma Dolina miru, ki jo je Kinodvor ob prisotnosti igralcev Tuga Štiglica in Eveline Wohlfeiler predstavil pred dvema letoma, se na Kongresni trg spet vrača France Štiglic. V epopeji o narodnoosvobodilnem boju Na svoji zemlji so nastopili naturščiki in slovenski gledališki igralci v svojih prvih filmskih vlogah, leta 1949 pa se je kot prvi slovenski film predstavil na festivalu v Cannesu.

V torek, 28. avgusta 2018, bo na ogled prelomna in preroška vesoljska epopeja Stanleyja Kubricka 2001: Odiseja v vesolju, ki velja za enega najbolj vplivnih in večno provokativnih filmov vseh časov. Osupljiva mojstrovina znanstvene fantastike na filmu ter pionirskih posebnih učinkov, ki jo moramo videti na velikem platnu, letos praznuje 50-letnico.2001: Odiseja v vesolju
S projekcijo filma Poletje z Monikov sredo, 29. avgusta 2018, se tudi Ljubljana pridružuje praznovanju svetovnega jubileja, stoletnice rojstva švedskega filmskega mojstra Ingmarja Bergmana. Nadvse čutna in hkrati pretresljiva zgodba o mladi ljubezni, pritiskih spolnih vlog in stiski delavskega razreda v Stockholmu, s Harriet Andersson v prvi od mnogih Bergmanovih vlog, velja za zgodnjo mojstrovino in enega vplivnejših filmov velikega cineasta. V pričakovanju jesenske kinotečne retrospektive Ingmarja Bergmana bo film prikazan v sodelovanju s Slovensko kinoteko.
Poletje z Moniko

Letni kino na Kongresnem trgu se bo v četrtek, 30. avgusta 2018, zaključil v glasnem duhu simboličnega leta kontrakulture: 1968. V filmu Monterey Pop je pionir direktnega filma D. A. Pennebaker ovekovečil legendarne trenutke glasbene zgodovine s slovitega kalifornijskega festivala na samem začetku prelomnega »poletja ljubezni«: od razbijanja kitare Peta Townshenda, kitarista in pevca skupine The Who, do Jimija Hendrixa, ki med pesmijo Wild Thing svojo kitaro na odru zažiga.
Monterey Pop

Z Letnim kinom na Kongresnem trgu se Kinodvor že peto leto zapored postavlja ob bok primerljivim projektom v evropskih mestih: Locarnu, Dunaju, Parizu, Londonu in Bologni. Brezplačne filmske predstave na Kongresnem trgu sezačnejo ob 21. uri (tudi v primeru dežja). Filmi so predvajani v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi. Filmi, katerih jezik ni angleški, so podnaslovljeni tudi v angleščini.

Več na kinodvor.org!

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča