Filmska delavnica Kratka scena navdušuje slovenske pisce

Tina Lagler 23.08.2017
Team work

Dobrodošle tudi zato, ker se s tem razvija domača filmska scena in daje možnost mladim za razvoj in kreativno pisanje, ustvarjanje. EnaBanda in Društvo Kraken, ki sta letos s podporo Zavoda Motovila / Center Ustvarjalna Evropa že drugo leto zapored uspešno izvedla scenaristično delavnico Kratka scena sta nad letošnjo zelo zadovoljni. "Namen takšne delavnice je spodbuditi produkcijo kvalitetnega kratkega filma v Sloveniji in nadobudnim scenaristom ponuditi platformo, kjer imajo možnost izpopolnjevanja svojega znanja v spodbudnem okolju delavnice, ki je prilagojena njihovim specifičnim potrebam in podprta s strani profesionalnih mentorjev. Ker v Sloveniji primanjkuje takšnih možnosti, želimo s Kratko sceno zapolniti to vrzel. Rezultati so že vidni - en scenarij, ki se je na delavnici razvijal lansko leto, je že pridobil sredstva za realizacijo in gre v produkcijo spomladi," nam je povedala Katja Lenarčič, vodja projekta Kratka scena.Csaba Bollok je madžarski scenarist in režiser, uveljavljen mentor scenarističnih delavnic po svetu.

Letošnjo kratko sceno je tako zaznamovalo pet scenarijev, ki so jih izbrali med prijavljenimi. Udeleženci so tekom delavnice ideje razvijali z gostujočim mentorjem, madžarskim scenaristom in režiserjem Csaba Bollok, ki je, kot nam je zaupala Katja, pohvalil izbor scenarijev: Po njegovem mnenju (kar se tiče kvalitete), celo presegajo večino scenarijev, ki jih ponavadi pomaga razvijati v sklopu mednarodnih delavnic.

PREBERITE ŠE: Leonardo DiCaprio bo postal Leonardo da VinciKratka scena, predavanja, ki je bilo odprto za javnost. Foto: Arhiv kratka scena

Čeprav je bila delavnica namenjena zaprti skupini izbranih udeležencev, pa je bilo moč v Bollokov filmski svet vstopiti na predavanju, odprtem za javnost, kjer je razkrival čarobnost vsakdanjika in kako lahko v njej (nehote) ujamemo trenutke za zgodbo ali jih nemara že posnamemo in uporabimo v filmu. Med drugim je prikazal izseke iz filma Alice in njegovega prvega z naslovom North by North. Poudaril je, da lahko čarobnost pride sama od sebe, če jo le znamo opaziti, lahko pa tudi sami ustvarimo situacijo, v kateri ljudje pokažejo svoj pravi obraz. Poskusimo, presenečeni bomo nad odkritjem, obenem pa nemara dobimo tudi kakšno idejo za naš scenarij.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča