Čarobni december v Ljubljani 2017

Teja Korošec 30.11.2017
Foto: Matej Kastelic

Veseli mesec se uradno začne v petek, 1. decembra 2017, ob 17:15 s tradicionalnim prižigom prazničnih luči. Letošnja okrasitev z imenom Preseki časa, ki je delo umetnika Zmaga Modica, vsebuje nekaj novih elementov, kot sta zmajčka na Vegovi ulici. Poleg tega na petih vstopnih točkah v mestno središče obiskovalce pozdravijo modro osvetljene krošnje dreves. Skupaj mesto krasi kar okoli 50 kilometrov luči, še dodatnih 10 kilometrov pa ovija novoletno jelko na Prešernovem trgu

Foto: Mitja Kastelic

Hkrati s prižigom lučk se odprejo tudi božične stojnice na Bregu, Cankarjevem nabrežju, Kongresnem in Prešernovem trgu. Ponudba je letos bogatejša za dve gostinski hiški na Gallusovem nabrežju. V skladu s trajnostno strategijo Ljubljane, gostinci uporabljajo zgolj okolju prijazno embalažo.

Preberite še - Recept: odlična vroča čokolada

Najbolj odmevni pridobitvi čarobnega decembra v Ljubljani 2017 predstavljata veliko drsališče Ledena fantazija in mini smučišče Kameleon. Slednje bo med 18. decembrom 2017 in 19. januarjem 2018 na Novem trgu vsak dan med 10. in 19. uro razveseljevalo malčke do 6. leta starosti. 

Na Bregu bodo zopet na ogled jaslice iz slame. Foto: Dunja Wedam

Sprevoda Miklavža in Dedka Mraza, Dobra vila, delavnice za otroke, nastopi lajnarjev in Božični koncert še vedno ostajajo osrednji elementi prazničnega dogajanja. December ponuja tudi pester glasbeni program. Nastopali bodo Pero Lovšin in Španski borci, Big Foot Mama, Prljavo kazalište, Tabu, Neisha, Nuša Derenda, Koala Voice ter še mnogi drugi. Pravljični december bo vrhunec doživel s Silvestrovnjem na prostem, ki bo potekalo na štirih prizoriščih. Ob polnoči bo mesto razsvetlil ognjemet z grajskega griča. 

Foto: Dunja Wedam

Decembra lahko obiskovalci mestnega jedra od 18.30 dalje brezplačno parkirajo na Vodnikovem trgu. Hkrati so na voljo prav posebni praznično obarvani vodeni ogledi Ljubljane, ki se pričenjajo dnevno ob 17. uri v TIC-u na Adamič Lundrovem nabrežju 2. Edistvena izkušnja je zagotovo tudi ogled okrašene prestolnice iz turistične ladjice ob srkanju kuhanega vina ali čaja. Se vidimo v mestu!

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča