beograd-oddih-in-zabava-v-mestu

Beograd - 7 atrakcij za popoln oddih v mestu

CITYLIFE 11.05.2024

Od koder koli v regiji pridete, boste v srbski prestolnici v nekaj urah. Ne glede na to, ali prispete z letalom ali kopenskim prevozom, vam ni treba čakati na dolgo in naporno potovanje.  Če je namen potovanja spoznavanje nove države in kulturo, če imate radi dobro ter raznoliko hrano in pijačo na svojem potovanju, če vas zanima bolj aktiven dopust v naravi s kolesom, v parku,  ob reki ali jezerom ali pa samo sanjate o nori celonočni zabavi z novo ali staro družbo, vam bo Beograd omogočil uresničitev vseh sanj, o katerih ste sanjali. Težko je v enem članku našteti vse, kar je v srbski prestolnici zanimivega in vrednega ogleda. Izbira je odvisna tudi od letnega časa, ali ste v mestu konec tedna ali med tednom, kakšne so vaše afinitete in ali ste z družino ali s prijatelji? Kakorkoli v nobenem primeru vam ne bo dolgčas.

beograd-oddih-in-zabava-v-mestuBeton hala, © Aleksandar Milutinović 

V nadaljevanju smo izpostavili 7 lokacij oziroma zanimivosti, ki bodo popestrile Beograd v spomladanskem in poletnem obdobju, ki je pred nami. Prepričani smo, da boste našli nekaj zase in se odpravili na pot!

Beton hala

Kraj, kjer se odlično združita hrana in zabava, je Beton hala, ki velja za eno izmed najboljših gastronomskih lokacij v glavnem mestu Srbije. Gre za serijo vrhunskih restavracij z raznoliko gastronomsko ponudbo, ki sega od lokalne srbske, preko regionalne in mednarodne, pa vse do kreativnih kombinacij vseh teh kuhinj. Čaka vas kulinarično popotovanje po celem svetu! Ob vsem tem pa vas bo ob uživanju v hrani osvežil rahel vetrič reke Save. Beton hala se nahaja na desnem bregu reke, pod Kalemegdanom, s pogledom na Novi Beograd in sotočje Save v Donavo. Čeprav je v samem centru mesta, parkiranje ni problem, saj je na strehi dvorane parkirišče z več kot 400 mesti za avtomobile, kar je še en velik plus za izbiro prav tega kompleksa za spoznavanje Beograda in gastronomske scene.

beograd-oddih-in-zabava-v-mestuMuzej sodobne umetnosti, © Aleksandar Matić

Muzej sodobne umetnosti

Ogled beograjskega Muzeja sodobne umetnosti je odlično doživetje za vse ljubitelje sodobne kulture in umetnosti. Če ste se odločili del svojega časa v Beogradu posvetiti tovrstnim atrakcijam, boste v tem muzeju našli vedno kaj zanimivega. Razstavna politika muzeja je osredotočena na predstavitev najpomembnejših umetnikov, obdobij, gibanj in tendenc srbske in tuje umetnosti 20. stoletja, njegov fond pa obsega približno 8.000 umetniških del. Poleg stalne razstave muzeja so lahko razlog za obisk muzeja vedno zanimive razstave. V naslednjem obdobju velja izpostaviti samostojno razstavo umetnice Ane Knežević »Geometrija praznine«, ki razmišlja o zelo aktualni temi odnosa naših čutov do dražljajev virtualne resničnosti. Preostali program Muzeja sodobne umetnosti si lahko ogledate na povezavi https://msub.org.rs/exhibition/

beograd-oddih-in-zabava-v-mestuBeograd na vodi, © Shutterstock

Beograd na vodi

In zdaj je čas za nakupovanje! Novo ekskluzivno urbano območje Beograd na vodi se razvija v središče prijetnega bivanja in sprostitve ob reki Savi.   Srce tega območja je nakupovalno središče Galerija, ki se nahaja tik ob mogočnem Beograjskem stolpu. V Galeriji bo vsak ljubitelj nakupovanja našel nekaj zase, od ekskluzivnih tujih blagovnih znamk do domačih dizajnerskih trgovin, ki se nahajajo v enem od nadstropij centra. In ker se dober šoping vedno prileže k hrani in pijači, se lahko sprostite v eni od številnih restavracij. Promenada ob reki je lepo urejena, zato vam vsekakor svetujemo sprehod in fotografiranje, ki bo ostalo kot lep spomin na Beograd. 

beograd-oddih-in-zabava-v-mestuZemun, © Luka Šarac

Zemun

Prijetna boemska četrt Zemun je kraj, ki ste ga morda do sedaj, ko ste prišli v Beograd, preskočili. A takoj, ko ga boste obiskali prvič, boste ugotovili, da ste se odločili pravilno in obiska nikakor ne boste obžalovali. 

Poseben avstro-ogrski šarm, ozke ulice, ki se vijejo skozi hribovito mestno pokrajino, živahne kavarne in ribje restavracije ob čudoviti panorami mogočne evropske reke Donave vam bodo zapisali nepozabne trenutke očarljivosti Zemuna .  

Zgodovino mesta najbolje spoznate v Krajevnem muzeju Zemun, ki domuje v Spirtini hiši, pravi mali mojstrovini neogotske arhitekture. Kar vas bo verjetno najbolj navdušilo in česar nikakor ne smete zamuditi, je panorama, ki se razprostira nad Beogradom s hriba pri stolpu Gardoš. Sam stolp se nahaja na hribu nad Zemunom, zgrajen je bil leta 1896 in je eden od štirih tisočletnih stolpov, ki so jih zgradile madžarske oblasti za označevanje 4 strani sveta. Visoka je 36 metrov in predstavlja nekdanjo najjužnejšo točko kraljestva. Vzemite fotoaparat ali pametni telefon, poglejte proti Donavi in izberite posnetek za popoln zemunski spomin.beograd-oddih-in-zabava-v-mestuAda Ciganlija, © Roza Sazdić

Ada Ciganlija

Verjetno veste, da je "ada" beseda, ki se nanaša na rečni otok, zato vam ne bo težko ugotoviti za kaj gre ob omembi te priljubljene beograjske destinacije, še posebej ko gre za sprostitev in počitek v kraljestvu zelenja. Beseda "cigan" je tudi etimološko zanimiva, saj gre verjetno za dve keltski besedi "singa" - kar pomeni "otok" - in "lia" - kar pomeni "podvodna dežela". Ime je vzbujalo spremenljivost vodostaja Save, saj je bila lokacija današnje ade včasih otok, včasih pod vodo. Danes je Ada Ciganlija polotok, poraščen z listnatim gozdom in Savskim jezerom, kjer se lahko kopate v toplih mesecih. Na priljubljeni Adi je možno uživati v vseh oblikah aktivnega in manj aktivnega oddiha v naravi, od hoje, kolesarjenja, vožnje s kajakom, do številnih športov. Nogomet, odbojka, tenis, golf so le nekatere od priljubljenih aktivnosti, v katerih lahko uživate med oddihom od vročega beograjskega asfalta.

beograd-oddih-in-zabava-v-mestuNoćni život, © rohatcom68, Pixabay

Nočno življenje

In ko smo že pri Adi Ciganliji, je treba povedati, da je to eno izmed beograjskih središč nočnega življenja in dobrih trenutkov. Vsi vemo, da glavno mesto Srbije ponosno nosi naziv mesta, ki nikoli ne spi. Splavi na bregovih Save in Donave zagotavljajo celonočno zabavo z različnimi glasbenimi žanri - od narodno zabavne, domačega popa, preko rock'n'rolla, do vrhunske klubske in techno glasbe. Poleg že omenjene Ade Ciganlije sta glavni lokaciji za nočno življenje obala Donave pri Hotelu Jugoslavija in obala Save med mostovoma. Pravi prostor za zabavo boste izbrali razmeroma enostavno: prisluhnite zvoku, poglejte, kdo vstopa in zapušča splav ter se odločite, ali je to kraj za vas. Klubi na obrežju Donave so bolj modni, na obrežju Save bolj v boemskem in urbanem stilu, na Adi Ciganliji pa vlada sproščeno vzdušje. Ne smemo pozabiti omeniti klubov v Savamali, beograjski četrti, kjer se negujeta urbana kultura in mednarodni zvok, tako da bodo na svoj račun prišli vsi željni dobrega ritma in celonočnega plesa.

beograd-oddih-in-zabava-v-mestuKoncerti, © Belgrade Beer Fest

Koncerti

Letos bo Beograd pravo središče koncertnega turizma, saj bodo v mestu nastopila številna svetovna imena. Dober koncert je za mnoge neposredna zabava za izlet v drugo mesto, zato se bodo prav zaradi tega zagotovo odpravili v glavno mesto Srbije. 

Koga vse bomo imeli priložnost poslušati letos? Zagotovite si vstopnico in zaokrožite bivanje v Beogradu s koncertom enega izmed glasbenih velikanov:

• Rod Stewart,17. maj, Kombank arena

• Gipsy Kings, 19. maj, park Beograd na vodi

• Rammstein, 24. in 25. maj, park Ušće

• The Smile, 14. junij, Hangar

• Nick Cave, 18. 6., Plato Geozavoda

• Ed Sheeran, 17. avgust, Ušće

 

Upamo, da smo vam dali dovolj razlogov za obisk Beograda. Se vidimo v kakšnem parku, kavarni, klubu, restavraciji, muzeju, morda pa bomo tudi skupaj zapeli na kakšnem koncertu!

Več informacij boste našli na spletni strani Turistične organizacije Srbije

Besedilo: Tursitična organizacija Srbije

Fotografija naslovnice: © Predrag Vučković)

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika