Kako pravilno in preprosto okrasimo novoletno jelko?

Lana Bauman 08.12.2019
Novoletna jelka

Lokacija

Za svoje božično drevesce potrebujemo prostor. Poleg tega, da je lokacija popolna vizualna izbira, mora biti premišljena. Če je možno božično drevo postavimo v bližino vtičnic, da se izognemo neestetskim kablom, preko katerih se lahko spotaknemo. Če smo izbrali naravno jelko, naj ne bo v bližini radiatorjev in drugih toplotnih virov. Tako bo dlje časa ostala sveža, drevo bo izgubilo manj iglic.

Premerimo prostor

Ko smo izbrali lokacijo, izmerimo njeno višino, širino in globino. Drevo naj ima dovolj prostora za veje, da jih lažje okrasimo. Če nižamo naravno jelko, začnimo spodaj, zgornji del naj bo ohranjen za okrasni vrh.

Foto: Unsplash

Veje

Če imamo umetno jelko, si vzamimo čas, da resnično razširimo vse vejice, ki so bile celo leto potlačene. Naj vsaka vejica dobi svoj prostor in namen. Le tako bo naša smrekica izgledala naravno, resnično in polno.

Osvetlitev

Osvetlitev je tista, ki ob večerih pričara poseben duh. Vzamimo si čas in premišljeno razporedimo lučke. Začnimo na vrhu in v lučke ovijmo vsako večjo vejo. Nadaljujmo po drevesu navzdol. Med vsako vrsto naj bo približno 15 centimetrov razmika. Sicer pa lučk ni nikoli preveč.

Napotek: preden začnemo delo z lučkami preverimo, če delajo.

Barva

Skrbno izberimo barve, ki jih želimo videti na svojem božičnem drevesu. Kombinacija rdeče, zelene in zlate barve, daje naši jelki tradicionalen božični izgled. Če želimo izbiro poudariti, dodajmo rumene ali bele luči. Za resnejši zimski izgled izberimo srebrno, modro ali vijolično, za nevtralen izgled pa naj bodo okraski beli ali leseni. Vedno je dobrodošlo, če smo kreativni in preizkušamo lastne kombinacije. Vendar si velja zapomniti, da preveč barv deluje neurejeno.

Foto: Unsplash

Venec

Venec doda drevesu teksturo, ga poživi - lahko je zgolj navadna folija, barvni trak, ali nakičen bleščeč venec poln biserov. Začnimo na vrhu drevesa in okoli njega ovijmo venec, vse do tal. Ovijanje božičnega drevesa v venec se lotimo še preden nanj obesimo okraske. 

Viseči okraski

Ko obešamo okraske, začnimo od znotraj. Tam obesimo večje enobarvne okraske, ki naredijo barvno osnovo. Konce vej okrasimo s pisanimi in manjšimi okraski. Zaželjeno je, da uporabimo različne velikosti in oblike.

Foto: Unsplash

Podstavek

Ne glede na to, ali imamo pravo ali umetno jelko, vedno uporabimo stojalo. Umetni jelki bo skrilo plastično podlogo in ji dalo naraven videz, pravo jelko bo stabiliziralo in prestreglo nekaj odpadlih iglic.

Vrh

Najpomembnejši del okraševanja! Tradicija pravi, da vrh dodamo na koncu okraševanja. Navesiti ga mora glava družine. Na trgu je velika izbira okrasnih vrhov, pri izbiri bodimo pozorni, da vrh ne bo pretežek za naše drevo.

Božično drevo je okrašeno, zato je čas, da si privoščimo vroč čaj ali kozarec vina, ugasnemo sobne luči, prižgemo okrasne luči božičnega drevesca in uživamo v svoji kreaciji.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča