Četrta generacija BMW X5

Matej Jurgele 07.06.2018
bmx x5

Četrta generacija vozila BMW X5 navdušuje s svojim bogastvom inovacij in predstavlja najbolj prepričljivo utelešenje znane zasnove športnega terenskega vozila. Tako kot njegovi predhodniki, se bo tudi novi BMW X5 izdeloval v tovarni BMW v Spartanburgu (ZDA). Njegov prihod na svetovni trg se bo začel meseca novembra 2018.

Novi motor V8 v BMW X5 xDrive50i (ni na voljo v Evropi) in številni sistemi podvozja, ki se prvič predstavljajo v modelu BMW X, kot so dvoosno zračno vzmetenje, integralno aktivno krmiljenje in paket Off-Road, povečujejo vsestranskost avtomobila, njegovo dinamično sposobnost in ravni udobja. Najpomembnejša elementa njegovega znatno razširjenega nabora sistemov za pomoč vozniku sta Driving Assistant Professional in Parking Assistant Plus s pomočnikom za vzvratno vožnjo.

Nov oblikovni jezik izžareva robustno samozavest in avtoriteto.

Medosna razdalja je daljša od njegovega predhodnika, povečanje dolžinem širine za 66 mm in višine pa daje novemu vozilu BMW X5 tako impresiven videz kot zavidljiv notranji prostor. Najizrazitejša značilnost sprednjega dela vozila je velika rešetka v obliki dvojne ledvičke BMW z enodelnim okvirjem. Novi BMW X5 je standardno opremljen z LED žarometi, medtem ko lahko kupci lasersko luč BMW s prilagodljivimi LED žarometi izberejo kot možnost za optimizacijo funkcije dolgega svetlobnega snopa.

Različne oblikovne značilnosti notranjosti in zunanjosti zaznamujeta izvedbi xLine in M Sport novega vozila X5. 22-palčna platišča iz lahke zlitine bodo izbirno prvič na voljo za model BMW. Novo vozilo BMW X5 pa bo od prihoda na trg na voljo tudi s posebnimi možnostmi opreme iz programa BMW Individual.

Jasno oblikovanje in prvovrstno vzdušje v notranjosti

Notranjost novega vozila BMW X5 z jasno strukturo armaturne plošče in sredinske konzole izžareva občutek prostornosti. Dvignjen položaj sedeža, nova oblika instrumentne plošče in nadzornega prikazovalnika ter najsodobnejši prikazi in zasnova upravljanja optimizirajo voznikovo zmožnost, da vzdržuje nadzor nad vozilom. Skrbno izbrani materiali v notranjosti vključujejo novo različico Vernasca za standardno usnjeno oblazinjenje. Druge nove funkcije, ki so zasnovane za povečanje blagostanja v vozilu BMW X5, vključujejo večfunkcijske sedeže, hlajena/ogrevana držala za pijačo, panoramsko stekleno streho Sky Lounge, dinamično razsvetljavo notranjosti, Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System (predvidoma na voljo od 12/2018 dalje), sistem zabavnih vsebin za zadnje sedeže Professional z 10,2-palčnim zaslonom na dotik (predvidoma na voljo od 12/2018 dalje) in steklene prevleke za izbrane upravljalne elemente.

Novi motor V8 in model M Performance bosta na voljo od prihoda na trg.

Novi BMW X5 bo od prihoda na trg na voljo z izbiro enega V8 in treh vrstnih šestvaljnih motorjev. Vsi bodo kombinirani z osemstopenjskim menjalnikom Steptronic, kar omogoča optimizirano učinkovitost in dinamiko prestavljanja. Na novo razvit osemvaljnik pod pokrovom vozila BMW X5 xDrive50i (ne bo na voljo v Evropi) razvije največjo moč 340 kW/462 KM in največji navor 650 Nm. Novo vozilo BMW X5 xDrive40i poganja vrstni šestvaljni bencinski motor, ki razvije največjo moč 250 kW/340 KM in največji navor 450 Nm.

Kvartet turbopolnilnikov omogoča vrstnemu šestvaljnemu dizelskemu motorju, vgrajenem v novem vozilu BMW X5 M50d, da proizvede največjo moč 294 kW/400 KM, medtem ko njegov največji navor 760 Nm pomeni, da lahko model BMW M Performance prikliče zares silovit val moči. Tudi BMW X5 xDrive30d ima vrstni šestvaljni dizelski motor v tem primeru razvije največjo moč 195 kW/265 KM in največji navor 620 Nm.

Fotogalerija

bmx x5bmx x5bmx x5bmx x5bmx x5bmx x5bmx x5bmx x5bmx x5bmx x5bmx x5bmx x5bmx x5bmx x5bmx x5bmx x5

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča